null Beeld
Beeld

CommentaarVerduurzaming

Duurzaam huis? Aan de slag!

Redactie Trouw

Het klimaatakkoord is helder. In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen van het aardgas af. Dertig jaar later moet hetzelfde gelden voor zeven miljoen woningen en een miljoen andere gebouwen. Wat zich op papier netjes in een paar zinnen laat samenvatten, is in de praktijk een uitdagende klus. Lang niet ­iedere burger gaat fluitend zijn huis verbouwen, van fossiel naar duurzaam. Zeker niet als de woning ouder is dan tien jaar, en dus minder goed geïsoleerd. Goede isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonnepanelen, HR-glas van het beste soort, noem maar op. Waarbij de vraag natuurlijk is: kan dat allemaal wel uit?

Wat dat betreft had het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deze week een ontnuchterende boodschap. Nee, zulke investeringen verdienen zichzelf lang niet altijd in de gewenste tijd terug. Volgens het PBL kunnen grootgebruikers, grote gezinnen bijvoorbeeld, er nog wel gunstig uitspringen dankzij een lage of geen energierekening. Maar vooral kleinverbruikers, éénpersoonshuishoudens, starters, of mensen met een smalle beurs, zullen aanhikken tegen verduurzaming. Zij zullen vooral prijsdaling van bijvoorbeeld zonnepanelen en tripelbeglazing ­afwachten en mogelijk pas dan in actie komen.

Iedere vorm van verduurzaming leidt ook tot een lagere ­energierekening

Je kunt de PBL-studie lezen als een behartenswaardig pleidooi om vooral tot een kraakhelder en betrouwbaar overheidsbeleid te komen, met goede subsidieregelingen én stevige financieringsconstructies. Onzekerheid over de salderingsregeling (vergoeding voor levering van zonne-energie aan het elektriciteitsnet) is bijvoorbeeld niet goed. Maar, eerlijk is eerlijk, wie nu al de moeite neemt om zich te oriën­teren op bestaande regelingen, komt waarschijnlijk al snel verder dan het PBL vermoedt.

Het rapport laat ook zien hoe complex massale verduurzaming is. De woningvoorraad is zeer ­divers – wie een woning van voor 1910 wil verduurzamen, stuit op heel andere problemen dan wie zijn jarentachtigwoning wil aanpakken. Maar iedere vorm van verduurzaming leidt wel tot een lagere energierekening en bij heel veel woningen draagt betere ­isolatie al bij aan minder CO2-uitstoot. Wat dat betreft is het ook geen ramp dat vorig jaar nog steeds veel hoogrendementsketels zijn verkocht, omdat deze al snel ­zuiniger zijn dan oude exemplaren en zo’n cv-ketel ­altijd nog te verkiezen is boven een warmtenet dat draait op een biomassacentrale. Want deze energie­-bron is alles behalve groen.

De weg naar een duurzaam woningbestand kent vele afslagen en diverse hobbels. Maar de richting is helder. Of, om met Marjan Minnesma (Urgenda) te spreken: “Ga niet lopen neuzelen wat niet kan, kijk wat wel kan”. Dat geldt voor de overheid en voor burgers zelf.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden