Opinie

Drugsgebruik in de psychiatrie is een groot probleem

In de kliniek in Den Dolder verbleef de vermoedelijke dader van de moord op Anne Faber. Beeld ANP
In de kliniek in Den Dolder verbleef de vermoedelijke dader van de moord op Anne Faber.Beeld ANP

Minister Dekker heeft besloten tot een opnamestop van patiënten met een ernstige stoornis bij de kliniek in Den Dolder waar de vermoedelijke dader van de moord op Anne Faber verbleef. Volgens Els Lodwijks-Frencken is dit niet alleen een kwestie van het paard achter de wagen spannen, het is het verschuiven, sterker nog het vergroten van het probleem.

Els Lodwijks-Frencken

Want wat als de klinieken die nu de ernstig gestoorde patiënten opvangen die niet in Den Dolder terecht kunnen dezelfde problemen blijken te hebben als de Roosenburg in Den Dolder?

Het drugsgebruik in de psychiatrie is een groot probleem, met heel veel ernstige gevolgen voor kwetsbare mensen, waarover geen open gesprek mogelijk is. Ik heb tien jaar geleden al geprobeerd dat gesprek van de grond te krijgen. Pas als het tot een moord leidt op iemand van buiten, breekt - terecht - de hel los.

Opnieuw verslaafd

Mijn zoon zit al ruim dertien jaar op gesloten afdelingen in de psychiatrie. Hij zit gesloten vanwege zijn grote verslavingsgevoeligheid. In de psychiatrie is hij opnieuw verslaafd geraakt. Al bijna drie jaar mag hij om die reden zelfs niet meer zonder begeleiding naar buiten. Toch krijgt hij op de afdeling zelf met grote regelmaat drugs aangeboden door patiënten die wel naar buiten mogen. Er zijn zelfs patiënten van wie familie of vrienden drugs mee naar binnen nemen. Een dealer die hem bezocht mocht 'de toegang niet ontzegd worden'. Er was destijds een gang naar de directie van de betreffende instelling voor nodig om dat weer ongedaan te maken.

Als ik op de gesloten afdeling waar hij nu zit mijn beklag doe, is de eerste reactie ook dat ze 'wettelijk niets mogen doen'. Ondertussen krijgt een jonge vrouw, die net clean op de afdeling is gekomen, ook drugs aangeboden.

Meer inzet

En zo gaan kwetsbare levens kapot.

Terwijl in dit geval de oplossing niet zo moeilijk is: houd de dealer-patiënt een hele tijd binnen en hij zal het vervolgens wel uit zijn hoofd halen om drugs 'uit te delen'. Dat vraagt wel meer inzet van de verpleegkundigen. Gebrek aan personeel is een belangrijke factor.

De Roosenburg gaat hoe dan ook in 2025 dicht. Want: patiënten krijgen vaker thuis hulp. Met andere woorden: ernstig gestoorde, verslaafde mensen, die toezicht en 24 uur per dag begeleiding nodig hebben, worden de maatschappij in gestuurd.

Vallen er dan geen slachtoffers meer?

Lees ook:

In de kliniek waar de verdachte van de moord op Anne Faber zat, vormen personeelsgebrek en drugsgebruik risico’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden