null Beeld
Beeld

Antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Drugs legaliseren? De lezer is het niet altijd eens met D66

Monic Slingerland

Moeten drugs legaal worden zoals D66 wil, was de vraag aan lezers. ‘Juist een verbod maakt het minder normaal om te gebruiken.’

Waarom crimineel?

De softdrugs die ik gebruik om te ontspannen – geen slaapmiddelen of sterke drank meer nodig – kan ik alleen kopen van criminelen die het milieu vervuilen. Mijn dierbaren die soms xtc gebruiken voor hun party’s, bevorderen ongewild enorme vervuilingen in onder andere Brabant én houden een crimineel circuit in stand. Laten we erkennen dat de realiteit niet onverdoofd onder ogen gezien kan worden.
Marlies Wijnen, Amsterdam

Minder normaal

Een zestienjarige rolde high mijn gang binnen, vertelde dat hij wiet kocht van meerderjarigen, daarvoor geld moest stelen en een psychose kreeg. Een maatschappelijk werker vertelde me hoe mensen in de vrije ­jaren zestig begonnen met drugs en nu op een zorgboerderij wonen, waar ze drugs krijgen. Een ambulance­medewerker vertelde hoe bij feesten ambulances aanrijden voor jongeren na drugsgebruik. Maak het gebruik met een verbod minder normaal.
Dirk Punt, Kudelstaart

Broertje dood

Ik heb een broertje dood aan drugs. En dat bedoel ik, helaas, letterlijk. Juist daarom ben ik fel voor regulering. Nu zijn de marges in het criminele circuit enorm en daardoor heeft de handelaar een groot belang om klanten verslaafd te krijgen. Hasjverkopers beginnen snel harddrugs aan te prijzen. Alsof de slijter, wanneer ik een flesje bier haal, zegt ‘probeer eens jenever, dat geeft een betere roes’. Drugs krijg je niet uitgebannen, maar illegale handelaars neem je de wind uit de zeilen.
Miha Fuderer, Eindhoven

Wensdenken

Wat de consequenties zijn van een verbod op verboden vruchten, is bekend­­. Hoe de samenleving eruit zal zien als de harddrugs worden vrijge­geven is onderdeel van (wens)denken. Een ding is wel zeker: de zware criminaliteit zal niet verdwijnen. Ze vindt wel een andere manier om de machtshonger te voeden.
Jan Heijmans, Utrecht

Mijn D66 zit ernaast

In vrijwel de hele wereld worden verslavende drugs als een ernstige bedreiging van de volksgezondheid beschouwd. Als lid van het Europees Parlement voor D66 kwam ik erachter hoe slecht het unieke Nederlandse gedoogbeleid valt in de rest van Europa. Zelfs mijn progressieve Scandinavische collega’s moesten er niets van hebben. Iets hier legaal verklaren is een uitnodiging aan drugscriminelen om nog meer vanuit Nederland te opereren. Goede bedoelingen ten spijt is dit geen goed voorstel van mijn partij.
Bob van den Bos, Den Haag

Kijk naar alle middelen

Dit gaat er niet om middelen makkelijker verkrijgbaar te maken, maar om criminelen de wind uit de zeilen te nemen en de samenleving veiliger te maken. Alcohol en tabak kunnen heel schadelijk zijn, maar liggen gewoon in de supermarkt, terwijl middelen waaraan nooit iemand overleed, bestreden worden met het strafrecht. Goed beleid houdt elk middel tegen het licht. Wordt alles dan gelegaliseerd? Heroïne zelfs? Nee. Cocaïne? Voorlopig niet, grondstof cocablad wel. Xtc? Ja. Lsd? Ja. Wiet? Ja. Maar zorgvuldig.
Thijs Roes, Amsterdam

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden