Column

Dries Roelvink kleurt Radio 1, met dank aan Donald Trump

Beeld Maartje Geels

Nadat Donald Trump in 2016 de presidentsverkiezingen won, kwam de Nederlandse publieke omroep met een schuldbekentenis. 'Wij gaan leren van Trump', beloofde NPO-topvrouw Shula Rijxman. Er moesten meer gewone mensen in de programma's.

Die programma’s hadden te veel het perspectief van de ‘hogeropgeleide kosmopolitische Nederlander’.

Als je het zo bekijkt, heeft Dries Roelvink veel te danken aan Trump. De volkszanger uit Amsterdam is sinds dit jaar elke ochtend te horen op Radio 1, om commentaar te geven op het wereldnieuws. Voorheen bekend als zanger van matig succesvolle hits als ‘Ja ja, ik kom, ik kom eraan’, geeft hij nu opinies over integratie, het klimaatprobleem of de brexit.

Van alle vreemde bochten waarin de publieke omroep zich, ook voor 2016 al , heeft gewenteld om de stem des volks te laten horen, leek dit wel de mafste. Toen kwam de verrassing: Dries Roelvinks columns zijn behoorlijk leuk. Vaak zijn ze de relativerende noot aan het slot van een heftige Radio 1-discussie.

Even wennen

Dries Roelvink vertelt, op het terras van een luxe Amsterdams hotel, dat hij ook na de zomer weer Radio 1-columns gaat maken in het programma van presentator Sven Kockelmann. De KRO-NCRV is tevreden. Roelvink zelf ook: hij weet niet wat hem overkomt, al die reacties. Het hoogtepunt van de afgelopen maanden? Zijn bezoek aan de Tweede Kamer, op uitnodiging van SGP-leider Kees van der Staaij. Samen poseerden ze in de bankjes.

Dat luisteraars even moesten wennen, snapt Roelvink ook wel. De meeste mensen kennen hem nog vaag van iets met een reclame en een foute gele zwembroek. Al deed het toch pijn dat sommigen hem het ‘failliet van Radio 1’ noemden. “Ze weten niet dat ik óók het nieuws volg en een brede interesse heb.” Langzaam kantelde het. Nu krijgt hij zelfs vragen wie zijn teksten schrijft.

Hij wil iets verduidelijken, vertelt hij. De stem van het volk kan hij niet zijn. Die bestaat niet. Hij wijst vanaf het terras naar de overkant, naar de Amsterdamse Pijp, waar hij opgroeide. Toen een witte buurt, nu een mengelmoes van culturen. “Al die mensen zijn het volk. We hébben al een multiculturele samenleving.”

Ga er maar aanstaan

Hij wil de stem van de straat zijn. “Dat is iets anders. Dan loop ik in gedachten de Albert Cuyp-markt op. Wat zouden de mensen daar vinden van het onderwerp op Radio 1? Dat probeer ik erin te brengen.” Hij geeft ook commentaar op politici in de uitzending, soms met een flauwe grap, vaak serieus. “Dan leef ik me in: als ik Wiebes zou zijn – ga er maar aanstaan.”

Nu heeft hij reces. Over Stef Blok had hij graag een column gemaakt. "Die ging het schip in." Roelvink is druk: hij is ook muzikaal bezig met een ‘herpositionering’. In september staat hij in Paradiso, met covers van Bowie en Prince. De kaarten vlogen weg. 

En dat allemaal omdat Trump gekozen werd.

Wilma Kieskamp, politiek redacteur, is in de zomerweken een van de vervangers van Stevo Akkerman en Sylvain Ephimenco.

Lees ook:

Alsof je niet én van voetbal én van boeken kunt houden

U zou het van haar misschien niet denken, schrijft Nelleke Noordervliet, maar ze kijkt graag naar sport. Dat de NPO jaarlijks met gemak 75 miljoen uittrekt voor voetbal, van haar mag het. ‘Maar... natuurlijk volgt er een maar.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden