null

OpinieNatuurfotografie

‘Draaihalscriminelen’? Laat gasten zoals ik elkaar aanspreken op wangedrag bij natuurfotografie

Beeld

Gasten zoals hij hou je echt niet tegen, meent natuurfotograaf Chris van Rijswijk. Laat bij overlast fotografen dus elkaar corrigeren.

Wat goed dat Rob Buiter in het artikel ‘De jacht op de mooiste kiek’ (de Verdieping, 18 juli) aandacht besteedt aan het fenomeen natuurfotografie. Deze fotografie is een populaire bezigheid geworden van steeds meer mannen en vrouwen.

Wie zijn die kwade ‘draaihalscriminelen’ die bij de inmiddels bekende nestpaal in Drenthe de vogelfamilie met deze naam – een bedreigde broedvogel – fotografeerden? Alhoewel ik niet naar deze draaihals-hotspot ben geweest, druk, druk, druk met een eigen fotoproject, had ik daar zomaar tussen kunnen staan. Ik ben namelijk dol op nestfoto’s.

Niet voor niets is Nol Binsbergen, fotograaf en vogelkenner, mijn grote held. Die deed niet anders dan nestfoto’s maken en zaagde halverwege de vorige eeuw gewoon 3 meter stam uit een nestboom met broedende sperwers om het nest een aantal meters lager te krijgen. Toegegeven, dat waren andere tijden en in die tijd was hij zo ongeveer de enige die vogels fotografeerde.

Sinds de intrede van de digitale camera zijn steeds meer mensen natuur gaan fotograferen. Dat is een goede zaak, want iedereen die natuur fotografeert, wordt een natuurliefhebber en zal niet jagen, niet stropen en geen vogeltjes illegaal vangen. Ik noem maar wat. En als iemand natuurliefhebber is geworden, gooit hij geen plastic meer op straat, steunt de Vogelbescherming, stemt op een partij die voor duurzaamheid is, pakt steeds vaker de fiets en eet een beetje minder vlees. Tenminste, dat hoop ik.

En masse naar dat ene plekkie

Laat die gasten, wat mij betreft, ‘en masse’ met elkaar die ene draaihals fotograferen. Gezellig! Bijkomend voordeel is dat die ene draaihalsfamilie ervoor zorgt dat al die natuurfotografen naar dat ene plekkie gaan. Stel je toch eens voor dat ze allemaal op zoek gingen naar een eigen draaihals! Dat zou nog eens echt voor overlast zorgen!

En ik begrijp dat van de zeven jongen er zes zijn uitgevlogen. Dat is dan dankzij die fotografen. Die hebben er met elkaar voor gezorgd dat het nest niet leeggeroofd kon worden door een ekster of door een stroper.

Ennuh, dit is het nieuwe normaal. Als al die geinige vogeltjes niet snel wennen aan de oprukkende natuurfotograaf, dan sterven ze maar uit. Niet dat ik dat wil, maar zo werkt het op planeet aarde. Die natuurfotografen stoppen echt niet met fotograferen en geloof me, er zullen er alleen maar meer bijkomen.

Rob Buiter draagt in zijn artikel twee oplossingen aan. De ene mogelijkheid, het vervagen op internet van de meldingen van broedplaatsen van kwetsbare vogels, werkt ten dele. Het is op zich een prima idee. Maar weet wel, natuurfotografen hebben een groot ‘ons kent ons’-gehalte. Die gasten kletsen alles aan elkaar door. En ik kan het weten, want ik ben een van die gasten, hè.

De tweede oplossing, gaan fotograferen in een betaalde fotografiehut, snijdt mijns inziens geen hout. Natuurfotografen zijn postzegelverzamelaars, die willen elk vogeltje hoogstpersoonlijk zelf op de foto zetten. Dus bij elk volgend buitenkansje staan ze er weer met z’n allen. Ik ook.

Gedrag aanpassen

Wat is dan wel een goede oplossing? Laten we als fotografen elkaar in het veld aanspreken op wangedrag (en niet achteraf op internet) en met elkaar de discussie aangaan. Ik ben in het verleden geregeld aangesproken op mijn gedrag als natuurfotograaf en hoewel dat soms even slikken was, heb ik mijn gedrag aangepast. Heden ten dage ben ik voorzichtiger en inlevender met mijn foto-onderwerp.

Ik zie een oplossing dus meer in het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Het artikel van Rob Buiter is een mooie aanzet daartoe.

Lees ook:

Elke fotograaf jaagt op de mooiste kiek, of de vogel daar nou last van heeft of niet

Duikt ergens een bijzonder vogeltje op, dan is ook snel de natuurliefhebber daar. Met camera uiteraard. Natuurbeheerders zien het met lede ogen aan.

Betaald parkeren bij gratis natuur, zo gek is dat niet

Natuurmonumenten voert in drukke natuurgebieden betaald parkeren in. Automobilisten moeten maximaal 7 euro per dag betalen. Leden parkeren gratis. En mensen die met de fiets komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden