Het antwoordMonic Slingerland

Door de avondklok ontdekt de lezer hoe storend verkeerslawaai eigenlijk is

null Beeld trouw
Beeld trouw
Monic Slingerland

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Snelweg

Ik woon op een kilometer afstand van een drukke snelweg, die dag en nacht herrie produceert en mij dwingt met het raam dicht te slapen. Tijdens de intelligente lockdown en de avondklok kon het raam open en sliep ik als een roos. Een permanente avondklok voor gemotoriseerd verkeer zou fijn zijn.

Arnold van der Leer Hoensbroek

Gewend

Eerst was ik faliekant tegen de avondklok en negen uur viel mij zwaar. Mijn zoon kon na de onlinecolleges niet op tijd aankomen bij ons zodat ik hem vrijwel niet meer zag. Mijn vriend kon maar kort langskomen. De hond uitlaten deed ik niet meer na negen uur, het was te verlaten. Maar wat een rust, eindelijk hoorde ik weer eens stilte. En uilgeluiden die ik eerder nooit hoorde door de achtergrondherrie. De avondklok van tien uur was te doen. De avondklok als dwangmiddel ga ik niet missen, de rust wel.

Judith Ruh Bemmel

Tachtigers

Mijn vrouw en ik hebben als tachtigers weinig behoefte om te nachtbraken. Het enige prettige door verdwijning van de avondklok is dat we bij een bezoek aan onze zoon en diens gezin niet meer hoeven op te letten dat we op tijd terugreizen.

Derk Hoeksema Assen

Dubbel

Aan de ene kant ben ik blij dat de avondklok verdwijnt, maar laten we die nachtelijke stilte toch bewaren. Wat een zegen: ’s avonds geen opschakelende motoren en brommers meer op de rondweg om de stad. Geen opgevoerde auto’s die vroeg in de nacht voorbijscheuren. Je hoort alleen stilte, alsof je in de negentiende eeuw leeft. Rust en vredige gedachten, een beetje contemplatie.

Sem van Gelder Warnsveld

Gedicht

Mijn ogen hebben een avondklok ingesteld.

Zal nooit worden afgemeld.

Wel heel flexibel, ‘s winters vroeg en lang

‘s zomers laat en kort.

Geloof niet dat het beter wordt.

Mas van Os- Slingerland Huizen

Experiment

Ik ben blij voor de mensen die zich beperkt voelden door de avondklok. Maar zelf ervaar ik het niet als een straf, eerder als experiment. Omdat wetenschappers denken dat dit bijdraagt aan het beheersen van corona, moesten we dit zeker proberen. Dat vrijheid werd afgepakt, zag ik als tijdelijk en in het licht van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ik kwam tot rust en langer slapen.

Tineke Nienhuis Assen

Aardige dame

Het was een rare gewaarwording toen ik voor de eerste keer mijn logeerhond uitliet tijdens de avondklok, die nodige maatregel in barre tijden. Maar het begon te wennen, zeker toen ik die aardige dame tegenkwam. Onze honden mochten elkaar meteen en met de dame raakte ik steeds weer in gesprek. Ik ben blij dat we de avondklok achter ons laten, ik hoop wel dat ik die aardige dame blijf treffen.

Willem Vizee Tiel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden