Column

Donald Trump leert niet van de migratiefouten van Barack Obama

Grenswachten aan de Amerikaanse grens met Mexico in Californië. President Trump kondigde deze week aan duizenden reservisten naar de grens te sturen, in afwachting van de muur die Trump daar wil laten bouwen. Beeld AFP

De reacties waren al even voorspelbaar als het besluit zelf. Vanaf het moment dat Donald Trump afgelopen week zijn intentie uitsprak om duizenden militairen van de Nationale Garde naar de grens met Mexico te sturen, ontplofte de publieke opinie niet alleen in de Verenigde Staten. Ook aan deze kant van de grens is de verontwaardiging groot.

Trump nam de beslissing klaarblijkelijk op basis van een 'karavaan' van ongeveer twaalfhonderd, vooral Midden-Amerikaanse migranten, die langzaam door Mexico naar de Verenigde Staten trekt. In zijn karakteristiek gestaalde retoriek stelde hij weer eens dat Mexico en Honduras mensen naar de VS 'sturen', en dat 'melkkoe' NAFTA, de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, voor Mexico 'op het spel staat'.

"De Mexicaanse migratiepolitiek wordt soeverein uitgevoerd en volgens het recht, niet op basis van druk en dreigementen", reageerde de Mexicaanse minister van buitenlandse zaken Luis Videgaray. Conservatief commentator León Krauze stelde dat het een 'dure zaak' voor Trump gaat worden. Hun commentaar krijgt onder landgenoten veel bijval. Het is selectieve verontwaardiging in een extreem gepolariseerd politiek klimaat, want Trump herhaalt slechts wat zijn voorgangers George W. Bush en Barack Obama in 2006 en 2012 ook al deden. De Nationale Garde is het patrouilleren aan de grens inmiddels bijna gewend.

Dat wil niet zeggen dat Trump een goede beslissing heeft genomen. Eerder heeft hij niet geleerd van zijn voorgangers; net als zij kiest hij voor een makkelijke schijnoplossing voor een complex probleem. Niet alleen zal de inzet van de Nationale Garde weinig aan de huidige situatie veranderen, ze gaat zelfs voorbij aan het feit dat de ontwikkeling van illegale migratie naar de Verenigde Staten minder 'rampzalig' is dan Trump beweert.

Tendens

De prominente Mexicaans-Amerikaanse journalist Jorge Ramos zei het woensdag treffend op Twitter: "Laat ik iedereen eraan herinneren [...], dat detenties aan de grens in veertig jaar niet zo laag zijn geweest en dat de ongedocumenteerde bevolking [in de VS] al een decennium op elf miljoen is gebleven."

Hij heeft gelijk. De opvangtehuizen voor Midden-Amerikaanse migranten in Noord-Mexicaanse grenssteden heb ik de laatste vijf jaar zienderogen leger zien worden. Mexicaanse nettomigratie naar het buurland is zelfs praktisch naar nul gezakt; er keren nu ongeveer evenveel Mexicanen naar eigen land terug als er proberen de grens naar het noorden over te steken. 

Dat is een tendens die zonder inzet van het leger al zichtbaar was. Sterker nog, denktank Washington Office on Latin America becijferde in 2013 dat de Nationale Garde als grensbewaker vooral heel duur is, en nauwelijks invloed heeft op de instroom van migranten en drugs.

Obama

Wat betreft de Midden-Amerikaanse migranten gaat Trump, die hyperbolisch beweert dat er hele 'karavanen' naar zijn land komen, voor het gemak even voorbij aan het feit dat Mexico sinds 2014 praktisch net zoveel Midden-Amerikanen deporteert aan de zuidelijke grens als de Amerikanen doen. Dat beleid werd vier jaar geleden door Mexico ingevoerd onder druk van... Barack Obama.

Inderdaad, diezelfde Obama van wie Trump maar blijft beweren dat hij een 'zwak' migratiebeleid voerde, terwijl zijn voorganger door critici zelfs de bijnaam 'deporter-in-chief' kreeg. Gedurende Obama's presidentschap werden méér ongedocumenteerden dan ooit het land uit gezet. De zinloosheid van Trumps inzet van het leger staat buiten kijf, maar hij heeft dat kapotte wiel niet uitgevonden. Hij herhaalt slechts de fouten van zijn voorganger.

Lees hier alle columns en bijdragen uit Mexico-Stad van correspondent Jan-Albert Hootsen 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden