Ik deug

Doet u het ook weleens, meer maten online bestellen, en dan kleren terugsturen?

Op het randje of net eroverheen? In Tijd leggen we u alledaagse en minder alledaagse dilemma’s voor.

Margot (35) heeft een jurk nodig. Zo’n simpel zwart jurkje voor een belangrijke presentatie die ze over een week moet geven. ’s Avonds tijdens het televisie kijken pakt ze even haar telefoon bij een online winkel en ziet er een. Ze leest dat als je drie kledingstukken koopt bij het merk, er geen bezorgkosten zijn. Even gaat het door haar heen dat dat een raar systeem is, dat je meer bestelt dan je zou willen. Ze aarzelt niet en voor ze het weet heeft ze drie dezelfde jurkjes besteld, met de maten S, M én L. Want ze weet niet welke het beste zal passen. Lekker handig, dan stuurt ze er twee gewoon weer terug. Laatst las ze dat kleren die je terugstuurt vaak worden vernietigd, omdat dat goedkoper is dan de kleren weer okselfris in de onlinewinkel terug te plaatsen. Daar wil ze even niet aan denken. Dat doet ze wel vaker, zo’n gedachte even wegdrukken.

Doet u het ook weleens, meer maten online bestellen, en dan kleren terugsturen?

Vorige week was de kwestie: tijdens een verjaarsetentje krijgt de zeventienjarige zoon in het pizzarestaurant van z’n vader een cocktail met prosecco. Terwijl hij nog niet officieel mag drinken. Omdat het feest is. Wat vond u daarvan?

Niks wennen

Nee, ik vind de overheidsregels niet te streng. Mijn oudste is veertien, dus misschien heb ik (nog) makkelijk praten, maar wat mij betreft is de NIX18-overheidscampagne niet voor niks. Ik heb me dan ook voorgenomen mijn kinderen niet voor hun achttiende alvast wat aan alcohol te laten ‘wennen’. Zelf zat ik op die leeftijd al aan de bessenjenever en passoa-jus, maar met de kennis van nu zouden mijn ouders dat ook niet goed hebben gevonden.
Kim Sinnige, Abbekerk

Het is een harddrug

Alcohol is een harddrug (wel een maatschappelijk geaccepteerde drug weliswaar) en niet goed voor je lichaam en geest. Je wilt je kind hieraan niet blootstellen lijkt mij! Een verslaving ligt op de loer. De regering heeft geluisterd naar de wetenschap en met de boodschap van NIX18 een duidelijk signaal willen afgeven naar de hele maatschappij. De ouders zouden in dit geval samen met de oudste broer solidair kunnen zijn en ook iets alcoholvrij kunnen nuttigen. De avond is dan even gezellig, want dat hangt niet van de alcohol af.
Hendrik Kuiken, Renkum

Rondje alcohol

Natuurlijk mag de pizzeria de wet niet overtreden. De regels gelden niet in de privésfeer, maar wel in een openbare gelegenheid. Ouders mogen hun kind thuis wel alcohol geven en dat zal ook veelvuldig gebeuren. De regels gelden juist voor een openbare gelegenheid omdat de glijdende schaal van 17 naar 16 en 15 en van 1 glaasje naar veel zomaar werd gemaakt. Daarom is het niet wijs van ouders de grens over te gaan: een alcoholist is zomaar geboren.
Jan Menger, leeuwarden

Mail uw reactie in maximaal 120 woorden met uw naam en woonplaats naar tijdreacties@trouw.nl (anoniem kan ook). Kijk ook op trouw.nl/ikdeug en geef uw mening. Heeft u zelf een moreel dilemma? Dat kan naar hetzelfde mailadres. Wij plaatsen uw kwestie – anoniem – in deze rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden