null Beeld
Beeld

OpinieCorona en webwinkelen

Doemscenario dreigt voor lokale boekhandels, maar we kunnen dit zelf voorkomen

Lucas Zandberg

Boeken bestellen vanuit huis en Bol, het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar er zijn andere manieren waarmee we ook voorkomen dat unieke boekhandels het loodje leggen, stelt schrijver Lucas Zandberg.

Een lezeres wilde mijn nieuwste roman aanschaffen. Aangezien ze liever niet de deur uitgaat, was ze van plan dat bij Bol te doen. Ik schreef terug dat dit mogelijk was, maar wist ze dat de lokale boekhandel een eigen webshop heeft?

Online boeken bestellen en Bol.com, het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als op een verjaardag ter sprake komt dat ik schrijf, hoor ik vaak: ‘Is je boek te koop bij Bol?’ Dat er andere manieren zijn om een boek online in huis te halen, is minder bekend. Ik heb niets tegen Bol. Dat is in menig opzicht een zegen geweest. Vroeger woonde ik in een buitengebied en de internetboekhandel was een uitkomst. Later, als debutant, plukte ik er de vruchten van. Dankzij de online beschikbaarheid deed mijn slechts mondjesmaat ingekochte eerste boek het toch nog aardig.

Maar de tijden zijn veranderd. Bol heeft zich ontwikkeld tot een groothandel waar boeken bijzaak zijn ten faveure van tuinartikelen en trampolines. Fysieke boekhandels zijn met hun tijd meegegaan en hebben eigen webshops die qua gebruikersgemak niet onderdoen voor internetcollega’s. Zo kreeg de eerdergenoemde lezeres tot haar vreugde haar bestelling nog diezelfde dag op de fiets en zonder kosten thuisbezorgd. Daarom is het extra wrang dat juist de fysieke boekhandel momenteel moeite heeft het hoofd boven water te houden, terwijl de internetboekhandel profiteert.

Boekhandel Dominicanen, onderdeel van Libris. De Maastrichtse boekhandel is volgens CNN een van de coolste boekwinkels ter wereld.  Beeld ANP
Boekhandel Dominicanen, onderdeel van Libris. De Maastrichtse boekhandel is volgens CNN een van de coolste boekwinkels ter wereld.Beeld ANP

Het angstbeeld dat unieke boekhandels het loodje leggen wordt steeds reëler. We kunnen dat doemscenario tegenhouden. Veel boekhandels zijn nog steeds geopend. Vaak is het er schrikbarend stil, ofschoon er adequate voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Boekenliefhebbers die graag een frisse neus halen, zouden ze prima kunnen gebruiken als doel van hun wandeling.

Het grootste probleem blijft echter de onbekendheid van hun webshops. Laatst maakte een schrijver op Facebook trots melding van haar bijgewerkte website. Daarop stonden uitsluitend verkooplinks naar Bol. Ook bij schrijvers is Bol zo ingeburgerd dat ze er niet eens aan denken dat het ook anders kan, bijvoorbeeld via Libris.

Gemak dient de mens. Dat verklaart het succes van de internetboekhandel. Nu moet alleen nog algemeen bekend worden dat online bestellen bij de lokale boekhandel óók heel gemakkelijk is. Maak elkaar daarop attent, desnoods tot vervelens toe, als je tenminste wilt dat er na deze crisis nog mooie boekhandels zijn. Het is een kleine moeite.

Lees ook:

Hoe gaat de anderhalvemetereconomie er straks uitzien?

Premier Rutte riep Nederlandse bedrijven op om alvast na te denken over een toekomst waarin anderhalve meter afstand de norm is. Zijn er al oplossingen voor sectoren waarin contact tussen mensen onvermijdelijk is?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden