Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

Dit zijn volgens u de lichtpuntjes in de coronacrisis

Saamhorigheid, een nieuwe kans voor duurzaamheid en geen files. Desgevraagd zien lezers ook lichtpuntjes in de coronacrisis.

Bellen

Naast bewustwording over wat in het leven essentieel is, zie ik geen files en verkeersdoden meer, en met de smartphone waartoe mijn kinderen mij dwongen kan ik nu de kleinkinderen bellen.
Martin Kroon, Leiden

Hulp

We staan met z’n vijven bij de drogist. Achter plexiglas een medewerkster met latex handschoenen aan. Een oudere man rekent af: twee euro. Hij wil haar een munt geven. “U kunt alleen pinnen.” De man zegt dat hij nooit pin heeft gehad. Bijna in koor roepen we: “Ik pin wel!” Als eerstvolgende pin ik voor hem erbij en hij geeft mij zijn munt. We glimlachen naar elkaar. Er is een soort coronaverbroedering, een mildheid merkbaar. Thuis was ik weer extra goed de handen.
Bert van de Pol, Almelo

Kaartje

Mooie dingen in deze rare tijd: toch weer even contact met broer en zussen. Wekelijks een kaartje naar een tante in een verzorgingshuis. Even Libelles brengen naar iemand die echt de deur niet uit kan. Veel appjes sturen en ontvangen. Koffiedrinken met kinderen en kleinkinderen in de tuin op gepaste afstand, klussen. En het stikstofprobleem opgelost.
Christine Merjenburgh, Emmeloord

Groepsimmuniteit

Wat mij treft, is dat mensen bereid zijn voorbij hun eigen belang te denken en hun bewustzijn wat te verbreden. Ouders met praktische of religieuze bezwaren tegen inentingen leren daar nu overheen te stappen, ter bescherming van onbekende derden. Het grotere verband was de samenleving een beetje kwijt.
Marieke van Geldermalsen-Jaeckel, Amsterdam

Bescheidenheid

Hopelijk leidt het virus tot het besef dat het niet alleen gaat om de omgeving van de mens, maar ook om de ­natuur, waarvan wij deel uitmaken. Dit besef zal leiden tot meer respect en bewondering voor de natuur.
Ed Moolenaar, Wijchen

Beter klimaat

De verlamming van het zakelijke, sportieve en recreatieve leven maakt dat er veel minder wordt gevlogen en we minder autorijden. Dit levert een voorlopig nog bescheiden bijdrage aan het verminderen van uitstoot. We kunnen niet voorspellen hoelang deze crisis duurt, en ook niet of daarna een grote reisinhaalslag komt. Ik denk dat deze crisis een rem zet op globalisering, tenminste zakenreizen deels vervangt door digitaal vergaderen.
Henk Slechte, Schiedam

Straatcontact

Buren, straatgenoten en mensen die ik tot dusver alleen maar van gezicht kende, hebben mij nu al een paar keer gevraagd of ik nog gezond ben. Lichtpuntjes in deze barre tijd.
Willem Vizee, Tiel

Saamhorigheid

Het is mooi om te zien hoe we elkaar helpen. De crisis geeft saamhorigheid. Het kabinet kiest voor een minister uit de oppositie en geeft financiële steun. Ik hoop dat het lichtpuntje nagloeit, ook voor de gedupeerden van de aardbevingen in Groningen.
Marcel Brouwer, Roden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden