null

Dit zijn Trouws opmerkelijkste opiniestukken van 2020

Beeld x
Redactie Trouw

Ook in het coronajaar kwamen dagelijks zo’n vijftig lezersreacties en twintig opiniestukken binnen bij de opinieredactie van Trouw. Chef van de opinieredactie, Monic Slingerland, bepaalt samen met haar team welke daarvan een plek krijgen in de krant. ‘Achter een inzending van een paar regels gaat vaak een hele wereld schuil, we vinden het heel belangrijk om verschillende geluiden uit de samenleving te laten horen.’ Hieronder vindt u een selectie van de opmerkelijkste opinie-inzendingen van het afgelopen jaar.

1) Trump gaat uit van de gelijkwaardigheid, waardigheid en vrijheid van de mens

Bezien vanuit een christelijk en conservatief perspectief heeft president Trump Amerika veel goeds gebracht. In zijn beleid zijn de Republikeinse kernwaarden terug te zien, schrijft Henk Jan van Schothorst, lid van de Raad van bestuur van het Transatlantic Christian Council. Lees hier het hele opiniestuk.

2) Wit Openbaar Ministerie, verbind je juist met Nederlanders met een migratie-achtergrond

Objectiviteit en integriteit zijn er juist mee gediend als het OM, een witte organisatie, zich verdiept in de praktijk van racisme en discriminatie, stelt Tom Zwart, hoogleraar crosscultureel recht aan de Universiteit Utrecht. Lees hier verder.

3) Een hand op de schouder is er niet meer bij, en dat zal ons op langere termijn diep raken

Wat doet het met ons als we elkaar niet meer mogen vasthouden, strelen, aanraken en voelen, vraagt freelance zorgjournalist en schrijfster Gonny ten Haaft zich af. Lees hier het hele opiniestuk.

4) Gelukkig zijn 4 en 5 mei voorbij

Mijn ouders en grootouders zijn niet de ‘Duitsers’ van 4 en 5 mei, schrijft Sonja Ehlers, die sinds haar achttiende in Nederland woont. Lees hier haar verhaal.

5) We zijn al zo lang boos over de behandeling van ouderen

Wordt het niet eens tijd om met lege verpleeghuisbedden op het Malieveld te gaan demonstreren tegen de slechte manier waarop de zorg voor ouderen is geregeld, vraagt Paul Huber, lezer te Den Haag, zich af.

6) Ik word écht gelukkig van reizen

Dit jaar blijft het bij Vlieland en Terschelling, maar Hannah Visser, student antropologie, zou toch heel graag ook weer naar het buitenland willen. Lees hier verder.

7) Niet de foute grap is het probleem, maar het gebrek aan diversiteit

Laten we Johan Derksen niet aanklagen voor een foute grap, maar kijken naar het achterliggende maatschappelijke probleem. En naar onszelf, schrijft publicist Ali Eddaoudi. Lees hier verder.

Lees ook:

Chef opinie Monic Slingerland: De lezers houden ons constant scherp

Dagelijks komen bij Trouw zo’n vijftig lezersreacties en twintig opiniestukken binnen. Chef van de opinieredactie, Monic Slingerland, bepaalt samen met haar team welke daarvan een plek krijgen in de krant. ‘Achter een inzending van een paar regels gaat vaak een hele wereld schuil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden