null Beeld

ColumnBart Zuidervaart

Dit zijn geen coronaverkiezingen, al denkt Mark Rutte daar anders over

Op de deurmat lag een foldertje van GroenLinks. Het ging over het klimaatbeleid, dat volgens Jesse Klaver stilstaat. En over de vervuilende bedrijven die moeten worden aangepakt. Geen verrassende boodschap. De meest opvallende zin stond achterop, dat de vrijwilligers van de partij vanwege corona niet konden aanbellen.

Over vijf weken gaat Nederland naar de stembus. De campagne belooft een surrealistische te worden, met partijen die ondanks alle beperkingen wanhopig op zoek gaan naar de kiezer en media die proberen daar op een of andere manier verslag van te doen.

In aanloop naar de vorige Kamerverkiezingen bleken de confrontaties tussen politici en burgers juist veruit het interessantst. In een uitzending van Pauw en Jinek was er een heftig debat tussen Mark Rutte en boze Groningers over de gaswinning. Nieuwsuur liet in perscentrum Nieuwspoort lijsttrekkers scherp ondervragen door enkele kiezers. Gedenkwaardig was het gesprek tussen Alexander Pechtold en een 57-jarige man met een doodswens, die wilde dat de voltooid-levenwet van D66 ook voor hem uitkomst zou bieden.

Komt er straks echt leven in de campagne?

Zoiets zullen we dit keer niet meemaken. Nieuwsuur was wederom van plan verkiezingsuitzendingen vanuit Nieuwspoort te brengen, met publiek en dicht op de Tweede Kamer, maar corona gooit roet in het eten. De opnames zijn gewoon in Hilversum.

Het roept de vraag op of straks echt leven komt in de campagne. Wat niet helpt is dat de premier, uiteindelijk toch de hoofdverantwoordelijke voor het beleid van de afgelopen tien jaar, zegt te druk te zijn voor tv-debatten en andere verkiezingsoptredens. In een verhelderend interview met De Telegraaf zei Rutte enkele maanden geleden dat ‘Nederlanders bezig zijn met de coronacrisis, de eigen gezondheid en de baan’. En dat nu de bestrijding van het virus het belangrijkste is.

Geen campagne voeren is natuurlijk een vorm van campagne voeren. Ruttes populariteit stijgt naar ongekende hoogte. Zijn strategie laat zich raden. Hij wil van deze verkiezingen coronaverkiezingen maken.

Beluister ook de verkiezingspodcast van Trouw via onderstaande speler of de bekende podcastkanalen.

Moedeloze Groningers in huizen met scheuren

Maar dat zijn ze niet. Deze verkiezingen gaan, precies wat Klaver zegt, over het klimaat. Deze verkiezingen gaan trouwens ook over stikstof en de toekomst van de landbouw, in hoeverre er nog ruimte moet zijn voor de bio-industrie. Ze gaan over de crisis op de woningmarkt, waardoor basisscholen in Amsterdam vanwege de sneeuwval dicht moesten omdat de leerkrachten te ver weg wonen nu ze geen woning in de stad meer kunnen betalen.

De verkiezingen gaan over de vraag hoe het toch mogelijk is dat in dit welvarende land het aantal daklozen steeds verder oploopt. Over de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt en de onmacht (of onwil) van de politiek om daar iets aan te doen. Over Groningers die al jarenlang moedeloos in hun huis met scheuren wonen.

Over de weigering van dit kabinet én Kamermeerderheid om een substantieel aantal alleenstaande kinderen uit Griekse kampen op te vangen. Over de schandalige wijze waarop de toeslagenouders zijn behandeld en hoe politieke partijen denken het geschonden vertrouwen weer enigszins te herstellen. Over alle problemen die na de coronacrisis liggen te wachten.

Voor de lijsttrekkers is het te hopen dat ze de kiezers op tijd weten te bereiken. Mark Rutte zal ze niet helpen.

Bart Zuidervaart is chef van de redactie politiek. Hij schrijft wekelijks een column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden