Column

Dit zijn 600 woorden over Frenkie de Jong, sorry

Henk Hoijtink. Beeld Maartje Geels
Henk Hoijtink.Beeld Maartje Geels

Ik ga op eieren lopen. Ik ga een stukje over Frenkie de Jong schrijven. Dit talent van Ajax is de lichtende hoop voor ons voetbal. Crisis? What crisis? We hebben nu een voetballer, die hebben ze nergens.

Is hij een lichtpuntje of een baken, werd in het 'Sportforum' op Radio 1 gevraagd. Een lichtpuntje, zei ik. Dat was voor de sfeer niet het beste antwoord.

De jongen is 21 jaar, nog niet één heel seizoen Ajax 1 in de benen. Ik schrijf in deze zin niet graag over jonge voetballers, hoe goed ze al dan niet zijn. Wat kan er onderweg niet allemaal gebeuren? Hoevelen zijn al niet opgehemeld en vervaagd?

Hij is jong, en zo jong toch ook niet. 21 jaar en vier maanden - Wesley Sneijder had 20 interlands gespeeld, Rafael van der Vaart 21. Frenkie de Jong speelde tegen Frankrijk zijn tweede.

Dit is een kanttekening. Die zijn er te plaatsen, er zijn nog vragen te stellen. Dat is op eieren lopen. Gemakkelijker is het om te zeggen, om mee te zingen, dat hij een goede voetballer is, al een heel goede voetballer, een unieke voetballer.

Grote clubs

Hij is een aparte middenvelder, laat ik daarmee beginnen. Voorlopig haalt hij de bal graag tussen zijn verdedigers op, waar het makkelijk is om aan de bal te komen. Dan wil hij met de bal het middenveld oversteken. Wie vergeet ooit onze eerste les als pupil? Laat de bal het werk doen. De bal, kunnen de grootste oud-voetballers je zeggen, is altijd sneller dan welke voetballer ook.

Middenvelders zijn schakelspelers, tussen verdediging en aanval. De besten raken de bal één, twee keer en leggen 'm neer waar hij moet zijn. Lopen met de bal, in de top zie je het in de drukte op het middenveld (uiteraard) niet of nauwelijks.

Het kan zijn dat Frenkie de Jong uniek is, een nieuw, nog niet vertoond soort middenvelder. Maar waarom speelt hij, zomaar een vraag, dan nog niet bij een grote club? Iets unieks, daar grijpen zulke clubs niet graag naast.

Nog een vraag, een interessante: waar zou hij bij een grote club spelen? Van achteruit op het middenveld, zoals nu? Daarvoor lijkt hij in het grotere geweld toch niet stevig genoeg. Meer naar voren, voor het één, twee keer raken? Voorlopig speelt hij zo niet.

Hij gaat Oranje vormgeven. Hij, strohalm al, moet dat kunnen, toch? Drie kanttekeningen. De eerste: Sneijder vertelde rond zijn afscheid hoeveel hij als nieuwkomer had geleerd van de oudere internationals, van Frank de Boer, Stam, Cocu, Van Nistelrooij. Geen talent kan zonder, maar van dat slag zijn ze er nu niet voor Frenkie de Jong (en voor de in diens stiel even talentvolle verdediger Matthijs de Ligt).

Belasten

De tweede: er loopt in Oranje nogal wat middelmaat vóór Frenkie de Jong, en dat lijkt in de nabije toekomst niet wezenlijk te kunnen veranderen. Er zullen paarlen voor de zwijnen vallen.

De derde: tegenstanders zullen zich instellen op zijn spel. Dat deden de Fransen gaandeweg, en eerder liepen spelers van Dinamo Kiev hem al enkele keren van de bal. Tegen Oranje zal het voordeel voor tegenstanders zijn dat ze op een ander iets minder hoeven te letten en dat ze zo meer aandacht op De Jong kunnen richten.

Onze jeugdtrainers zouden hem zeggen: minder lopen met de bal. Dat met hem een nieuw middenveldspel wordt geboren, is moeilijk te geloven. En laten we hem vooral niet te zeer belasten. Hij is vrij in het hoofd, hoor je. Dat is vaker zo, bij een voetballer die pas komt kijken en met de bal overweg kan. Maar wat, als straks de kanttekeningen knellen?

Het is voorlopig genoeg, te veel natuurlijk al, zo'n 600 woorden over een jonge voetballer. Excuses daarvoor, bovenal aan Frenkie de Jong zelf.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Al zijn eerder verschenen columns kunt u hier teruglezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden