null Beeld

CommentaarOngewenst gedrag

Discussies over grensoverschrijdend gedrag moeten niet ontaarden in een heksenjacht

Redactie Trouw

Het is verheugend dat de discussie over grensoverschrijdend gedrag de afgelopen weken zo’n vlucht heeft genomen. Veel te lang is door organisaties en collega’s weggekeken bij ongewenst gedrag, veel te lang hebben mensen zich belemmerd gevoeld om er melding van te doen. De uitzending van Boos! over de incidenten achter de schermen bij The Voice, en net buiten die schermen, heeft een snaar geraakt in een discussie waarin veel slachtoffers zich lang niet gehoord hebben gevoeld. Of zelfs aangesproken werden op overgevoeligheid of beschadiging van het bedrijf of de organisatie.

De verandering zit hem in het besef dat nu ook mensen met veel invloed écht verantwoording moeten afleggen over hun gedrag. Als hoge bomen omvallen, zoals de coaches van The Voice of de technisch directeur van Ajax, dan creëert dat een breder besef dat klachten daadwerkelijk tot iets kunnen leiden. Daarbij gaat het niet zozeer om een veroordeling of sanctie in juridische zin, ook een aangifte is daarvoor nog niet voldoende. Maar wel om een normstelling van een bedrijf of organisatie, dat zichtbaar moet maken waar de grens ligt – en waar een flirt of een grapje overgaat in echt ongewenst gedrag.

Een veilige omgeving

Menig bedrijf en organisatie heeft de afgelopen weken dan ook intern gekeken of ze wel een veilige omgeving bieden voor het doen van meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag of andere vormen van intimidatie. En, als het goed is, daarover met hun personeel gecommuniceerd. Eenvoudig is het vervolgens niet.

Want moet een organisatie na interne klachten een mogelijke dader direct schorsen, zoals Volt deze week deed, waarna de dader in de publiekelijke beklaagdenbank komt te zitten zonder dat de buitenwereld (of zelfs de ‘verdachte’ zelf) kan inschatten wat de gronden zijn? Of moet een organisatie juist wachten, eerst uitgebreider onderzoek doen, en dan pas een zichtbare stap zetten, zoals Ajax deed? Waarna de club nu wordt nagedragen ondanks de stevige signalen de buitenwereld een rad voor ogen te hebben gedraaid en zelfs – en dat is echt een verwijtbare stap - de mogelijke misdrager met een contractverlenging te hebben beloond.

Als cultuurverandering nodig is, en dat is nodig bij het onderwerp grensoverschrijdend gedrag, dan gaat dat niet zonder slag of stoot. Er zullen misschien pijnlijke fouten gemaakt worden. Zeker bij zaken die in een ver verleden hebben plaatsgevonden, is het ook de vraag of publiekelijke sancties nog wel de aangewezen weg zijn – het moet niet ontaarden in een heksenjacht. Maar dat er nu in veel meer organisaties en bedrijven openheid wordt afgedwongen, drempels zijn weggenomen, en soms pijnlijke discussies worden gevoerd, blijft hoe dan ook enorme winst – zeker voor degenen die zolang geen gehoor vonden voor het feit dat hun grenzen werden overschreden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden