commentaar

Dijkhoff praat de burger naar de mond terwijl het klimaat om maatregelen schreeuwt

VVD-fractievoorzitter Klaas DijkhoffBeeld ANP

De VVD is de burger de laatste maanden aan het herontdekken. Een interessant proces, ook in politieke zin, waarbij we de liberalen het liefst niet zouden storen. Ware het niet dat het niet onbelangrijk lijkt te waarschuwen voor het wel erg eenzijdige beeld dat de VVD blijkbaar van de burger heeft. 

Klimaatbeleid is in VVD-ogen een poging de burger in de steek te laten. En liberale handen jeuken om oproerkraaiers met Oudjaar persoonlijk in elkaar te slaan, althans volgens premier Rutte. Deze zoektocht naar de beste manier om de belangen van de burger te dienen is bepaald geen verheffend schouwspel. Het is veel geschreeuw en je moet je niet afvragen of het ooit nog wol oplevert.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is niet van plan het op verzoek van het kabinet door maatschappelijke organisaties opgestelde voorstel voor een klimaatbeleid klakkeloos over te nemen. Niemand die dat van Dijkhoff vraagt, maar dan weten we dat. In een interview met De Telegraaf afgelopen zaterdag werpt de VVD-fractievoorzitter een schijntegenstelling op tussen het belang van de burger en de klimaatvoorstellen. Dat hij niet van plan is die een-op-een over te nemen moet begrijpelijk worden door te verwijzen naar de burger.

Of zijn belangen met de voorstellen geschaad worden is uiteindelijk een belangrijke vraag. Uiteraard. Maar met het oog daarop en om meer redenen worden al die voorstellen momenteel op hun effecten doorgerekend.

In het vraaggesprek wordt bovendien een belangrijke vraag onbesproken gelaten. Gesteld dat deze voorstellen te veel vragen van de Nederlanders, wat wordt dan de situatie? Een minder ambitieus klimaatbeleid of moeten we op zoek naar alternatieven om dezelfde doelen (die de VVD overigens tot nu toe steunde) te halen?

Loze kreet

Dat de VVD de burger nooit zal laten vallen is een volstrekt loze kreet zolang Dijkhoff niet duidelijk maakt wat er dient te gebeuren met de klimaatdoelstellingen uit het regeerakkoord en welke gevolgen de Nederlandse handtekening onder de klimaatdoelen van Parijs zal hebben.

Door dat nu te roepen, voor het kabinet zich over de klimaatvoorstellen van maatschappelijke organisaties buigt en uiteindelijk tot beleidsafspraken zal komen, dreigt Dijkhoff blijkens zijn uitspraken uitsluitend op de rem te willen trappen. Schone handen houden terwijl het klimaat schreeuwt om maatregelen is de burger naar de mond praten en niet hem en zijn belangen dienen tot het bittere einde. Het klimaatbeleid zal gevolgen hebben. Voor alles en iedereen. Dat de lasten zo rechtvaardig mogelijk worden verdeeld, is een opdracht. Die opdracht zou Dijkhoff ter harte moeten ­nemen. 

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Dijkhoff zet het klimaatoverleg op scherp

Op felle toon waarschuwt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff tegen dure milieumaatregelen. Dat mag zolang er geen definitief klimaatakkoord is, maar de sfeer in de coalitie bederven kan gevaarlijk zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden