Opinie

Dierenwelzijn is volksverlakkerij

Beeld ANP

Keurmerken als 'Beter Leven' en labels als 'scharrelei' zijn weinig anders dan gecamoufleerde marketing, schrijft Tim Crutzen, redacteur van Vegan Magazine.

Voor de derde maal dit jaar toont dierenrechtenorganisatie Animal Rights ernstige dierenmishandeling in de Belgische vee-industrie aan. Dit keer gaat het om een kippenstal, waar meer dan honderdduizend kippen opeengepakt zitten om miljoenen eieren per jaar te produceren. 

Opvallend is dat het hier om een stal gaat waar scharreleieren worden geproduceerd. Maar de kippen 'scharrelen' op keiharde metalen roosters, ze pikken onophoudelijk op elkaar in en sterven een nare dood wanneer ze tussen twee roosters klem komen te zitten. Het allerergste is misschien wel de algemene toestand van de dieren. Ze komen nooit buiten, zijn smerig en hebben talloze verwondingen.

De lachende koe bestaat niet 

Ondanks welzijnsmaatregelen en keurmerken lijkt de situatie voor de dieren in onze industrie alleen maar te verslechteren. Biologisch gehouden dieren eindigen in exact dezelfde slachthuizen als gangbare industriedieren. De lachende koe, de vertaling van de naam van een Frans kaasmerk, bestaat simpelweg niet.

Geen enkele koe lacht of voelt vreugde wanneer haar kalf bij haar wordt weggetrokken, of wanneer ze haar laatste stappen zet in het slachthuis waar ze haar soortgenoten in doodsangst hoort loeien. En de eerste scharrelkip die daadwerkelijk scharrelt, zal waarschijnlijk nooit geboren worden. Keurmerken zijn weinig anders dan gecamoufleerde marketing.

Keurmerk helpt supermarkten, niet de dieren

Ook de sterren van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming helpen eerder de supermarkten dan de dieren. Meer sterren betekent een hogere marge bovenop de kostprijs. De consument tuint er met open ogen in. Om het eigen geweten af te kopen, is men bereid om een beetje meer voor een extra ster te betalen.

Om een idee te geven van de implicaties van het Beter Leven Keurmerk: bij één ster is de minimale hokoppervlakte 1 vierkante meter per vleesvarken, bij twee sterren is de minimale hokoppervlakte 1,1 vierkante meter per vleesvarken.

Als een varken dermate gevoelig is dat ze deze marginale vergroting van de leefruimte daadwerkelijk als een welzijnsverbetering ervaart, zouden we vandaag nog alle varkens vrij moeten laten.

Voor de consument die het eigen geweten echt wil sussen, is er de volledig plantaardige burger. Die verdient honderd Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming.

Lees ook: Een scharrelei is geen duurzaam ei 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden