De vraag vanMonic Slingerland

Die paar tientjes per maand meer, maken die echt het verschil?

Iedere werkende Nederlander krijgt er duizend euro bij, beloofde premier Rutte bij de verkiezingen in 2011. Dat duurde even, maar het jaar daarop hoorden werknemers dat na het zuur van de crisis eindelijk het zoet zou komen dat Ruttes voorganger Balkenende al had beloofd. Tevergeefs wachtte iedereen jarenlang op die beloofde duizend euro. Maar dit jaar, 2020, gaat er dan eindelijk iets gebeuren. In de sectoren als bouw, zorg, overheid en transport krijgen werknemers met een modaal inkomen er gemiddeld zo’n 40 euro per maand bij. 480 euro per jaar dus. Wie twee maal modaal verdient, gaat er netto 57 euro per maand op vooruit. Dat komt iets meer in de buurt van die beloofde 1000. Het is te zien op de eerste loonstrookjes van dit jaar.

Maar wie te veel naar het woord ‘netto’ kijkt, kan te vroeg juichen. Er is ook nog inflatie van naar verwachting 1.4 procent. Dus de koopkracht stijgt niet zo hard als het extra bedrag suggereert.

Elke maand veertig euro erbij. Of iets meer. Wat merk je daar van? Het kan schelen als normaal gesproken vanaf de 20ste van de maand tegen etenstijd de voorraden in de kast worden aangesproken. Rijst met tomatensaus bijvoorbeeld. Gebakken eitje erbij, wat kaas erover. Genoeg om de maag te vullen en het einde van de ­financiële maand te halen.

Dat ligt natuurlijk anders als wat er elke maand binnenkomt, meer dan genoeg is. Wat maakt het dan uit, die paar tientjes? Sommigen zullen er niets van merken. Niet anders boodschappen doen. Wat kun je met veertig euro? Samen uit eten, maar dan bij een goedkoop tentje en alleen een hoofdgerecht. Een keer extra boodschappen doen voor een luxe thuismaaltijd. Of sparen. Elke maand dat extra bedrag apart zetten, En dan aan het eind van het jaar iets bijzonders doen met die 480 euro. Of meer, als je het als tweeverdieners binnen een ­gezin bij elkaar optelt.

Je hebt immers spaarders en spenders

Die veertig euro per maand meer zet mij aan het denken. Wat werkt ­beter, elke maand een paar tientjes erbij of in een keer het hele jaarbedrag? Dat laatste gebeurt met vakantiegeld. Dat zou natuurlijk ook elke maand in porties betaald kunnen worden, maar dan bestaat het risico dat het op is als de vakantie begint. Je hebt immers spaarders en spenders.

Vijf jaar na zijn belofte maakte Rutte excuus. Die duizend euro, dat had hij nooit mogen beloven. Hij had zich laten meeslepen door de opwinding van komende verkiezingen.

Hier op de opinieredactie weten wij, dankzij de constante stroom ­lezersreacties over pensioenen die al jarenlang niet geïndexeerd zijn, dat een paar tientjes per maand een verschil kunnen maken, zeker op termijn.

De bedoeling is om werknemers blij en tevreden te laten zijn door deze verhoging. De vraag is of dat ook ­gebeurt. Vandaar mijn vraag: hebt u vorige week extra op uw salarisstrook gelet om te zien wat er bij is gekomen? En zet u dat opzij om er iets leuks of nuttigs mee te doen of komt het in de ‘algemene pot’ terecht? Om maar even af te trappen: ja, ik heb erop ­gelet, ik ben er blij mee en zet het niet apart. Hoe is dat bij u?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden