CommentaarCampagnedonatie

Die grote gift aan twee politieke partijen geeft ongemak in de campagne

null Beeld

Techmiljardair Steven Schuurman heeft een miljoen euro in de partijkas van D66 gestort en 350.000 euro in die van de Partij voor de Dieren. Hij motiveert zijn gift met het argument dat hij de klimaatplannen van deze partijen wil steunen. In de praktijk betekenen de voor Nederlandse begrippen ongewoon grote bedragen dat de campagnekassen van beide partijen meteen op oorlogssterkte zijn.

De hoogte van deze gift leidt tot een ongemakkelijk gevoel. Het roept de vraag op of we dit moeten duiden als een eerste signaal van Amerikanisering van campagne-donaties. In de VS bepalen grote donateurs in sterke mate het beleid op bepaalde onderwerpen, althans, het is voor kandidaten erg lastig daar dwars tegenin te gaan zonder forse financiële steun te verliezen. Daarvan is gelukkig in Nederland geen sprake.

Volgens Schuurman gaat het hem niet om politieke invloed. Hij wil graag wat doen aan de problemen in de wereld en ziet de opwarming van de aarde als een van de grootste uitdagingen. De softwareondernemer had zijn identiteit ook niet bekend hoeven maken, maar D66 hechtte eraan openheid te geven over de gift. De partij neemt alleen geld aan van mensen die zich bekendmaken en liet zelfs onderzoek doen naar het bedrijf van Schuurman.

De betrachte openheid is nastrevenswaardig, het ongemak blijft

In Nederland is het verplicht bij wet om giften aan een politieke partij boven de 4500 euro bekend te maken, maar een naam van een stichting voldoet. Zo ontving de VVD de vorige campagne opgeteld bijna negen ton van stichtingen die nauw aan de VVD verbonden zijn. Maar wie precies het geld aan die stichtingen geeft, is onbekend. Beter was het geweest om ook daar man en paard te noemen.

Hoewel de openheid van D66, PvdD en Schuurman dus nastrevenswaardig is, blijft het ongemakkelijk dat Schuurman met de hoogte van zijn gift voor een ongelijk speelveld heeft gezorgd. D66 had vier jaar geleden een campagnebudget van in totaal 2 miljoen euro. De Partij van de Dieren had vóór de gift voor deze verkiezingen 7 ton beschikbaar. Dat geeft al wel aan dat de 1,3 miljoen euro van Schuurman de verhoudingen aardig uit het lood slaat.

Maar als de uitkomst is dat dit een klaroenstoot is dat het menens is met de aanpak van klimaatproblemen, kan de gift toch nog goed uitpakken.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden