null

OpinieSchuldhulp

Deze mensen met schulden laten zitten, dat kan echt niet

Mensen met schulden kunnen soms niet verder met hun leven omdat personen op sleutelposities hen dat onmogelijk maken, beschrijft Peter Goes, voorzitter van Stichting Je Goed Recht.

Peter Goes

Binnen Fonds de Loods helpen wij Rotterdammers met problematische schulden. Ik wil graag een paar mensen met wie wij direct of indirect te maken hebben persoonlijk aanschrijven. Zij maken het immers ook persoonlijk voor onze hulpvragers.

Robert, jij bent baas van de ­ABN ­Amro. Wij kennen elkaar. Ooit waren we partner bij PWC. Je hebt het afgelopen kwartaal goed geboerd met een nettowinst van 345 miljoen euro. Je gaf aan dat jullie bank een meer persoonlijke bank in het digitale tijdperk wordt. Maar niet voor onze hulpvragers en ook niet voor ons als hulpverleners van jullie klanten met problematische schulden.

Te veel rente

Als we al een mens aan de lijn kunnen krijgen, leidt dat veelal tot contact met een hardvochtige jurist die wel even bepaalt wat goed is voor jouw klanten. Daaronder ook goede klanten waar ABN Amro jarenlang te veel aan verdiend heeft, omdat er te veel rente is gerekend. Winst over de rug van klanten met problematische schulden.

Je meldde dat er financiële coaches beschikbaar blijven voor de meest kwetsbare groepen cliënten. Jullie budgetcoaches zouden klanten bellen die in financiële problemen verkeren “om ze een helpende hand te bieden”.

Daar merken onze hulpvragers helemaal niets van, Robert. Laten we bellen, dan kan ik je meer details geven over hoe het onze hulpvragers hier in Rotterdam vergaat.

Ongelijk gekregen

Dan de jurist van de Belastingdienst. Ik noem je Klaas. Wij hebben schriftelijk contact. Het is onmogelijk mondeling met jou contact te krijgen. Je kent onze hulpvrager goed. Zij heeft 20.000 euro aan problematische schulden. Die schulden zijn voor onze hulpvrager niet af te lossen. Wij hebben met alle schuldeisers, op één na, toch een afspraak kunnen maken. De Belastingdienst heeft een vordering van 280 euro. Klaas, jij vond ook dat de schulden niet af te lossen waren. Je schreef: ‘In beginsel staat de Belastingdienst/Toeslagen dan ook niet onwelwillend tegenover een regeling voor de vorderingen op uw cliënt’.

Maar je wilt niet met ons praten. Dus hebben wij de zaak bij de bestuursrechter gebracht. Daar heb je ongelijk gekregen.

Je hebt je werkgever geen plezier gedaan. Die is voor 1200 euro in de kosten veroordeeld. De rechter gaf jou een niet mis te verstane aanwijzing. Je kunt gewoon een deal met ons sluiten. Maar jij bent hardvochtig en hebt besloten om nog steeds geen deal met ons te sluiten. Het is dus niet het systeem, maar jij bent het die weigert. En je weet dat we alle crediteuren hetzelfde aanbod moeten doen. Is de toeslagenaffaire aan jou voorbijgegaan?

Formele obstakels

Franc, jij bent minister voor rechtsbescherming. Wij zien vanuit de sociale rechtshulp goede ontwikkelingen. Maar door Klaas en andere Klazen bij de overheid gaat het niet goed met jouw programma voor een burgergerichte overheid. Er waren klachten vanuit jouw ministerie dat er door juridische hulpverleners te veel geprocedeerd wordt. En dat er meer bemiddeld en geschikt zou moeten worden.

Maar Robert en zijn mensen willen niet met ons praten en werpen alleen formele obstakels op. De Klazen van deze wereld maken het nog bonter door een duidelijke aanwijzing van de rechter in de wind te slaan. Het argument dat sociaal advocaten minder zouden moeten procederen gaat zo niet op.

Maar ik heb een goed voorstel. Als jij nou regelt dat Sigrid Klaas ertoe beweegt alsnog akkoord te gaan, dan hebben we de schulden van onze hulpvrager geregeld en kan zij weer verder met haar leven. Zonder stress, een gewoon leven met haar kinderen.

En Sigrid heeft net van Robert vele tientallen miljoenen gekregen. Dus om geld zit zij niet verlegen. En dan beloof ik dat we niet blijven procederen in die zaak.

Peter Goes is jurist bij Fonds de Loods en voorzitter van Stichting Je Goed Recht

Lees ook:

Een witbrood stelen om de kinderen te laten eten: de oneindige spiraal van schulden en criminaliteit

Schulden kunnen een voorspellende factor zijn voor misdaad, stelt Gercoline van Beek in haar proefschrift. Toch hebben criminelen maar beperkt toegang tot de schuldhulpverlening.

Fiscus weigert toeslagenouder te compenseren voor gederfde inkomsten

Erkende toeslagenouders met een eigen bedrijf krijgen bedrijfsschade door de toeslagenaffaire niet per se vergoed. Dat blijkt uit het verhaal van een erkend gedupeerde van wie het bezorgbedrijf in 2014 failliet ging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden