Commentaar
Deze coalitie is geen pinpas voor welk bedrijf dan ook
In het debat over de vraag of er ruimte is voor belastingverlaging voor het bedrijfsleven, komt een zeer ergerlijk trekje van de hedendaagse politiek prominent naar voren.
Aan simplistische beweringen geen gebrek. De gewone man zou weer de dupe zijn. De overheid zou voor bedrijven fungeren als een soort pinpas. En uiteindelijk gaat het niet om een vraag over belastingen, maar om de vraag wie er nu eigenlijk de baas is in Nederland.
De gang van zaken rond de mogelijke afschaffing van de dividendbelasting was maandenlang een feestje voor de oppositie. De coalitie was inderdaad niet overtuigend met de, door een aantal coalitiepartners met lange tanden, verdedigde afspraak in het regeerakkoord. Hoe nu echter de alternatieve afspraken worden beoordeeld, ontneemt het zicht op de werkelijke vraag: is er een goede reden om naast lastenverlichting voor de burger ook te streven naar lagere lasten voor bedrijven?
Het besluit om de dividendbelasting te handhaven betekent dat er geld beschikbaar is voor alternatieve doelen. Er is geen enkele dwingende reden dat dat geld beschikbaar moet blijven voor het bedrijfsleven, zoals premier Mark Rutte gemakshalve maandag wilde doen geloven. Dat zou slechts zo zijn als dat geld ook uitsluitend en alleen door lastenverzwaringen voor bedrijven zou zijn opgebracht. Het is dus een politieke keuze om het bedrag dat bedoeld was voor het vestigingsklimaat van bedrijven, elders voor het bedrijfsleven in te zetten.
Daarmee is deze coalitie nog geen pinpas voor welk bedrijf dan ook en het is ook geen sluitend bewijs dat de macht in Nederland bij de directies en raden van bestuur ligt. De alternatieve bestemmingen die het kabinet voorstelt, bevatten wel degelijk beleidsopvattingen. Er wordt gekozen voor maatregelen die werkgelegenheid moeten stimuleren, die in Nederland dringend benodigde kenniswerkers verleidt hier te blijven of hierheen te komen, en voor maatregelen die innovatie stimuleren. Het pakket is in ieder geval al aanzienlijk meer toegesneden op gewenst gedrag dan de afschaffing van de dividendbelasting.
Hoge noden
Er is dus winst geboekt. De vraag of het de optimale winst is voor de samenleving, is daarmee echter niet beantwoord. De noden in de publieke sector zijn, ondanks alle investeringen die dit kabinet doet, nog immer hoog. De vraag is dan ook of een volledig andere aanwending van het beschikbare geld niet tot een voor de samenleving als geheel veel hoger rendement had kunnen leiden. Een belangrijke vraag, die echt totaal uit het zicht dreigt te raken door al het verbale politieke geweld van de afgelopen tijd.
De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer commentaren op trouw.nl/commentaar.
Lees ook:
Hoe geloofwaardig is het schermen met tarieven als grote bedrijven hun eigen deals kunnen sluiten?
Columnist Stevo Akkerman wordt een beetje paranoia van de gang van zaken, de geheimzinnigheid, de ontkenningen, het zwijgen over de lobby van Shell en Unilever, de mist over wel of niet bestaande memo’s.
Reconstructie: Hoe Rutte de greep op zijn eigen plan voor afschaffing van de dividendbelasting verloor
Het kabinet liet maandag weten wat de heroverweging van het schrappen van de dividendbelasting oplevert. Vol vuur verdedigde Rutte de maatregel een jaar lang. Het plan ontglipte hem geleidelijk. Een reconstructie in drie bedrijven.