OpinieGrondaankopen

Deze afbraak van de toch al kwetsbare Nederlandse natuur is wel erg gortig

null Beeld

Landgoedeigenaar Oene Gorter mag wel een toontje lager zingen, vindt Albert Heringa. Dat het Europese Hof stelt dat natuurorganisaties geen subsidie voor grondaankoop hadden mogen krijgen, gaat de samenleving veel schade berokkenen.

Het stond begin deze maand op de voorpagina van Trouw: ‘Natuurclubs bevoordeeld met subsidie’. Het Europese Hof had als definitief oordeel gegeven dat de Vereniging gelijkberechtiging Grootgrondbezitters (waar onder andere het Nationale Park De Hoge Veluwe toe behoort) was achtergesteld bij de natuurclubs (Natuurmonumenten en Provinciale Landschappen), die wel subsidie kregen voor grondaankopen. De uitspraak kan volgens de natuurverenigingen honderden miljoenen euro’s kosten. Als lid en donateur van enkele van deze organisaties schrok ik me wild.

Tot mijn verbazing heb ik over deze kwestie tot nu toe weinig gehoord of gelezen, noch in de krant, noch op de tv, terwijl dit toch een groot publiek belang betreft.

In de Verdieping van afgelopen zaterdag komt een van de aanstichters van deze potentiële ramp aan het woord. Als privé-eigenaar (met een paar familieleden) van 600 hectare spreekt deze Oene Gorter over de natuurmaffia als hij het heeft over het gezamenlijke (publieke) bezit van ruim 1 miljoen Nederlanders.

Ik besef dat de opbrengst van veel grond in deze tijd misschien niet rijk maakt, maar het bezit van zoveel eigen hectares land, waarmee je mag doen wat je zelf wilt, is een privilege dat ten minste om enige bescheidenheid vraagt.

De uitkomst mag juridisch misschien kloppen, maar dat hun geclaimde ‘rechtvaardigheid’, de samenleving maatschappelijk, zakelijk en moreel veel schade berokkent, is onmiskenbaar. Dat ook het Nationaal Park de Hoge Veluwe zich heeft verbonden aan dit clubje grootgrondbezitters (die sowieso niet in aanmerking komen voor subsidie om hun grondbezit uit te breiden) en daarmee bijdraagt aan de afbraak van de toch al kwetsbare natuursituatie in Nederland, is onbegrijpelijk.

Algemeen belang

Te meer, omdat de subsidies voor grondaankopen deze natuurorganisaties in staat stellen hun publieke eigendommen de zo noodzakelijke uitbreiding te geven. Dat is een algemeen belang waarvan iedereen kan profiteren.

Het is onvoorstelbaar dat deze publieke natuurorganisaties ook nog gestraft zouden worden voor iets wat ze in het algemeen belang doen, nadat de natuur toch al ernstig te lijden heeft gehad onder staatssecretaris van landbouw Henk Bleker (CDA). De regering heeft hier nog iets goed te maken. Op zijn minst kan ze eventuele boetes kwijtschelden of voor haar rekening nemen.

Lees ook:

Natuurorganisaties kregen onterecht miljoenen voor grondaankoop

Nederlandse natuurorganisaties hebben jarenlang ten onrechte vele miljoenen euro’s subsidie gekregen om natuurterreinen aan te kopen. Dat was ontoelaatbare staatssteun die moet worden terugbetaald. Dat blijkt uit een arrest van de hoogste Europese rechter.

Het grote gevecht om grond, geld en gerechtigheid

Meer dan tien jaar procedeerde hij tegen natuurorganisaties en de Nederlandse staat. Omdat hij gerechtigheid wilde, zegt de Gelderse landgoedeigenaar Oene Gorter. ‘De natuurmaffia speelt onder een hoedje met de overheid.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden