Commentaar

Derde recessie in korte tijd vraagt om koerswijziging, in Nederland en in de EU

Beeld ANP

De Nederlandse economie bevindt zich sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 voor de derde keer op rij in een recessie. Over het hele vorig jaar gerekend kromp de economie met bijna een procent.

Het zijn geen vrolijk stemmende cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren publiceerde. Te meer niet, omdat de lichtpuntjes, die zouden kunnen wijzen op een keer ten goede binnen afzienbare termijn zo uiterst zeldzaam zijn.

De export steeg opnieuw, dat zou zo'n lichtpuntje kunnen zijn. Nederland deed het ook beter dan het Europese gemiddelde, zelfs beter dan onze oosterburen.

Maar dit neemt niet weg dat grote motoren in de economie, de consument en de bouwsector, de hele economie in de malaise meetrekken.

Het is zeer de vraag of deze nieuwe recessie in Nederland en, breder, in Europa niet tot een verandering in het beleid van overheid en overheden aanleiding dient te zijn. De begroting op orde brengen is een belangrijke zaak. De uitdijende uitgaven voor de zorg en andere uitgaven rond vergrijzing vragen inderdaad om een begroting die op die ontwikkelingen is voorbereid.

Maar er komt een moment dat het betere de vijand is van het goede. Dat het belang op de langere termijn echt volledig haaks komt te staan op het korte termijnbelang.

Het lijkt er immers steeds meer op dat de fixatie van de politiek op financieringstekort en overheidsschuld de economie verder en verder in het slop brengt en daarmee uiteindelijk ook het doel van gezonde overheidsfinanciën op de langere termijn in gevaar brengt.

Dat geldt in Nederland en dat geldt eigenlijk voor heel Noord-Europa. De nadruk op Europese begrotingsdiscipline is goed, maar daarmee wordt een Europese investeringsagenda verwaarloosd.

De cijfers van het Centraal Planbureau, die over een dag of tien gepubliceerd zullen worden, zullen ongetwijfeld de coalitie aanzetten tot nieuwe bezuinigingen, mochten VVD en PvdA zich strikt willen houden aan de letter van het regeerakkoord. De huidige barre economische omstandigheden nopen echter tot een scheutje meer realisme. Voor de bouw biedt het deze week gesloten akkoord met een paar oppositiepartijen wellicht al enig soelaas. De consument zal met vertrouwenwekkende maatregelen echter ook uit zijn schulp moeten worden gelokt.

Daarmee is dit commentaar nog geen pleidooi om ons nu maar uit de crisis te spenderen. Het is wel een pleidooi voor een voorzichtige koerswijziging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden