null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Denkt u mee: wat mag beslist niet ontbreken in het nationaal historisch museum?

Monic Slingerland

Stel dat er toch een nationaal historisch museum komt. Waar moet dat komen?

Meer dan 15 miljoen euro heeft het voorstel al gekost, dat op deze opiniepagina geopperd werd op 13 mei 2006. Het voorstel voor de oprichting van een nationaal historisch museum. Zo’n Huis van de Geschiedenis zou verbindend kunnen werken, bepleitten SP-leider Jan Marijnissen en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen in een gezamenlijk geschreven ingezonden brief.

Maar 15 jaar en 15 miljoen euro verder is er nog geen steen gelegd. Het idee sneuvelde in een ruzie over de locatie: Arnhem, Amsterdam of toch Almere?

Maar zie, er gloort licht. Het is misschien toch geen weggegooid geld. In september besloot de Kamer dat het idee voor een nationaal historisch museum het onderzoeken waard is. Het initiatief kwam van Lilian Marijnissen (SP) en Pieter Heerma (CDA). Dat op zichzelf is al een historisch lijntje.

De vraag is nu of de geschiedenis, in dit geval die van de aanloop tot de opzet van de bouw van een nationaal historisch museum, zich gaat herhalen, of dat we van het verleden kunnen leren, zoals de optimisten onder ons volhouden. Persoonlijk geloof ik daar overigens niet in.

Maar stel dat besloten wordt dat dat museum er komt, dan beginnen de problemen pas. Want waar moet het komen, en vooral: wat mag zeker niet ontbreken in de collectie? Een antwoord op de eerste vraag stond vrijdag op de opiniepagina. Siep de Haan stelt voor om het museum in Paleis Soestdijk te vestigen, een idee dat tien jaar geleden ook klonk (het heeft historie dus) en dat een rommelig einde kende. Maar u heeft ongetwijfeld ook andere suggesties. Sinds 2006 zijn er vast grote gebouwen leeg komen te staan, die prima kunnen dienen als museum. Denk aan warenhuizen, of aan kantoren.

Of dat alles verbindend kan werken, daar heb ik mijn twijfels over

Dan de vraag naar de collectie. Minstens zo uitdagend, vind ik. Er is al eens gewaarschuwd dat zo’n museum al gauw een grabbelton wordt, met ditjes en datjes uit het nationale verleden. Laten we daar niet bang voor zijn. Die verrassing die een grabbelton van nature in zich heeft, die moet zo’n museum ook hebben, wat mij betreft.

Laten we een voorzet doen. Wat mag in een nationaal historisch museum niet ontbreken? De schaatsen van Reinier Paping? Iets van de geschiedenis van de inpoldering van de Wieringermeer, van de Elisabethsvloed van 1421, historische kleding uit Suriname, iets van de regenten in Nederlands Indië? Het ontwerp van de Afsluitdijk? Statenbijbels, een fiets met houten banden uit de Tweede Wereldoorlog, de Gouden Koets?

Of dat alles verbindend kan werken, daar heb ik mijn twijfels over. Lijkt me een onmeetbaar doel en niet iets om het bestaan van het museum aan op te hangen. Want is het museum mislukt als er langdurig rellen uitbreken?

Waar zou dat nationaal historisch museum moeten komen en vooral: wat mag er niet in ontbreken?

Reageren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 30 oktober om 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden