null

OpinieZorg

Denk ook aan het kind bij detentie ouder

Beeld Trouw

Kinderen van gedetineerde ouders hebben meer kans later zelf afwijkend gedrag te vertonen. Zorg daarom dat de band tussen ouders en kinderen in deze extreme situatie zo goed mogelijk blijft, bepleit oud-gevangenispredikante Hanneke van der Sluis-van der Korst.

Joni Reef benadrukt het belang van een stabiel gezinsleven ter voorkoming van recidive door gedetineerden (Trouw, 10 augustus). Als oud-gevangenispredikante werd ik vooral getroffen door de zin: ‘Het gedrag van gedetineerde ouders wordt positief beïnvloed als deze zich primair vader of moeder voelen, en daarna pas crimineel’.

Vrouwen zijn nog steeds over het algemeen de hoofdverantwoordelijken voor de zorg voor hun kinderen. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom er zo veel minder vrouwen dan mannen in de gevangenis terechtkomen. Daarnaast gedragen vrouwen zich over het algemeen minder agressief tijdens hun detentie. Ze steken geen energie in ontsnappings- of gijzelingspogingen; immers, ze willen slechts terug naar hun kinderen.

Een moeder in de gevangenis is niet stoer

Echter, in het betoog van Joni Reef, dat ik van harte onderschrijf, ontbreekt een belangrijk aspect: het belang van de kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van gedetineerde ouders meer kans hebben later zelf afwijkend tot crimineel gedrag te vertonen. Daarbij lopen de kinderen van gedetineerde moeders het meeste risico. Uit onderzoek is gebleken dat zij zich vaak zeer eenzaam en geïsoleerd voelen – het is niet stoer te vertellen dat je moeder in de gevangenis zit – en dat met name deze kinderen tot crimineel gedrag kunnen vervallen. Daarom is het niet alleen ter voorkoming van recidive van belang de band tussen ouders en kinderen in deze extreme situatie zo goed mogelijk te houden, maar ook, vooral, voor de toekomst van de kinderen.

Ook hierin loopt Nederland achter bij Duitsland en Scandinavië. Moeder-en-kindunits maken daar onderdeel uit van het penitentiaire systeem. In Nederland liep eind jaren negentig, tot 2004, een pilotproject in Heerhugowaard, in de penitentiaire inrichtingen voor vrouwen Amerswiel, Noorderzand en Nieuw-Amerswiel. Moeders en kinderen konden elkaar om de week ontmoeten buiten de gangbare bezoekuren en kille bezoekzaal om. De kinderen zagen dat hun moeder niet in een gestreept pak in een kale cel met tralies huisde, en moeders konden hun kinderen voorlezen en knuffelen.

Helaas is dit goed lopende experiment gestopt. Zoals Reef zegt: men zou zich op beleidsniveau veel meer bewust moeten zijn van de negatieve effecten van detentie van een ouder, met name een moeder, op de kinderen. Niet alleen om recidive te voorkomen, maar vooral om gedragsproblemen bij de kinderen die kunnen uitmonden in crimineel gedrag voor te zijn.

Lees ook

Voorkom recidive, neem de zorgtaak van gedetineerde ouders serieus

Onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om de zorgtaak van gevangen die ook ouder zijn serieus te nemen. Hier valt zowel menselijk als maatschappelijk veel winst te boeken, stelt docent criminologie Joni Reef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden