null Beeld

ColumnBabah Tarawally

Denk eens aan de kleine ondernemer om de hoek

Babah Tarawally

Zojuist mijn boodschappen bij een kleine Afrikaanse supermarkt gehaald. Je kent ze wel, een soort mini-toko’s die je vaak in de kleine hoekjes van een winkelstraat vindt. Deze winkels vallen je pas op als je een mondiale bril draagt. Thuis haal ik mijn boodschappen één voor één uit mijn tas en zet ze op het aanrecht. Heerlijke cassave, zoete aardappel, yams, bakbanaan, okra, gedroogde vis, palmolie en verschillende eetbare bladeren. Het gerecht dat ik ga maken heet yebeh; een soort Sierra Leoonse stamppot. Tijdens het koken kan ik al genieten van het eindresultaat.

We zeggen: een gezonde geest zit in een gezond lichaam. Dus wat je eet maakt je tot wat je bent. Zoals ons lichaam de drager is van onze ziel, zo is ons eten de brandstof voor ons lichaam. Ik heb mijn hele leven met deze filosofie geleefd.

Voordat ik naar Europa kwam, vormden deze pure ingrediënten op mijn aanrecht de enige bouwstenen van mijn spieren. In Nederland heb ik ander voedsel aan mijn dieet toegevoegd. Denk aan kaas, mayonaise, kroketten, patat, poffertjes, bitterballen, drop, hagelslag, oliebollen, erwtensoep en rookworst. Deze typisch Nederlandse gerechten maken nu ook onderdeel uit van mijn bouwstenen. En tot nu toe voel ik me nog steeds erg fit. Zoals ze zeggen; alleen het doel heiligt de middelen.

Supermarkten eten de kleine toko’s op

Sinds de lockdown zit ik vaak thuis, eet bijna niet meer in restaurants en kom amper bij mensen thuis. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik bijna elke dag eten kook met verse ingrediënten uit de Sierra Leoonse keuken. Opvallend vind ik dat deze exotische etenswaren, die een paar jaar geleden alleen nog te vinden waren in de toko, tegenwoordig ook gewoon in de schappen van Albert Heijn en Jumbo liggen. Gentrificatie gaat verder dan alleen de armen uit hun betaalbare huizen wegjagen. De grote supermarkten eten de kleinere toko’s op. Toen ik me dit realiseerde wist ik wat me te doen stond. Onrecht is niets anders dan de keuzes die ik maak op mijn aanrecht. Ik kies bewust wat ik eet en waaraan ik mijn geld uitgeef. Tijdens deze pandemie heb ik puur uit luiheid mijn exotische Afrikaanse eten bij deze grote supermarkten gehaald. Ik stond er eigenlijk niet echt bij stil en vond het prettig en gemakkelijk dat ik alles in één keer kon halen.

Dat veranderde toen ik recentelijk een praatje maakte met de eigenaar van een kleine Afrikaanse winkel in Utrecht die mij vertelde hoe de grote supermarkten keihard met hen concurreren. Ik ben direct gestopt met het gemak en haal mijn Afrikaanse eten gewoon weer bij deze kleine ondernemers. Zij hebben mijn centen hard nodig om te kunnen blijven bestaan en om te kunnen groeien.

Denk aan de kleine ondernemer om de hoek

Niet alleen koken en lekker eten maken mij gelukkig. Ook iets kunnen doen voor de ander maakt me ontzettend blij. En met onze persoonlijke keuzes kunnen we meer veranderen dan we denken. We moeten niet alles aan de rijken en de politici overlaten. Zoals de Amerikaanse historicus W.E.B. Du Bois ooit zei: “De vooruitgang van de mens is vaker een kwestie van trekken dan van duwen”. Als we bewust aan de zwakkeren denken en hen op de ladder trekken in plaats van wachten tot iemand ze duwt, kunnen we veel ellende in de samenleving voorkomen. Denk dus eens aan die kleine ondernemer om de hoek. Hij heeft je steun keihard nodig.

Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar op dit thema te kunnen verstaan. Lees ze hier terug.

Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah schrijft om de week op de opiniepagina een column over digitalisering. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden