null Beeld

CommentaarVersoepelingen

Den Haag moet de burgemeesters aan boord houden in strijd tegen corona

Redactie Trouw

Ondanks de versoepelingen zetten de coronabeperkingen de samenwerking tussen Den Haag en het lokaal bestuur onder druk. Dat is geen gunstige ontwikkeling.

Gemeenten scharen zich achter de noodlijdende winkeliers en horecamensen in hun steden. Dat mag geen verbazing wekken, burgemeesters zien van nabij hoe hard de coronamaatregelen ingrijpen in de levens van hun burgers. Veel ondernemers staat het water nu echt aan de lippen. Zaterdag gaan in verschillende steden de deuren van winkels en cafés uit protest open.

Ook nu het kabinet de lockdown vrijdagavond officieel zal versoepelen, zullen er genoeg ondernemers overblijven die er niet langer begrip voor hebben dat hun zaak wel gesloten moet blijven. De horeca en de cultuursector blijven hoogstwaarschijnlijk dicht, terwijl winkels, sportscholen en kappers onder voorwaarden weer klanten mogen ontvangen.

Daarmee handelt het kabinet in de lijn van het recente OMT-advies, dat is gebaseerd op scenario’s voor de omikron-variant die minder ernstig zijn dan eerst gedacht. Dat het hoger onderwijs daarom ook weer open mag, is al helemaal goed nieuws.

De regels gelden voor iedereen

Toch is het begrijpelijk dat het kabinet niet meteen alle maatregelen versoepelt. Daarvoor zijn de onzekerheden en de druk op de zorg nog te groot. De overgebleven beperkingen stellen lokale bestuurders alsnog voor een dilemma: moeten zij die streng handhaven of niet? Hoe moeilijk ook, het blijft belangrijk dat gemeenten hierin één lijn trekken. Het laatste wat ondernemers willen is dat hun klanten naar een naburige stad trekken, omdat in hun eigen gemeente de boa’s wel bonnen uitdelen. Minister Dilan Yesilgöz van justitie en veiligheid leek daarop ook te hinten, toen zij eerder deze week stelde dat ze niet strakker wilde gaan handhaven, maar dat de regels wel voor iedereen gelden.

Het blijft dus zaak de samenwerking tussen Den Haag en de lokale overheid goed te houden, met oog voor het algemeen belang én voor de zorgen van burgemeesters over hun inwoners. Die relatie staat door corona af en toe onder druk. Soms ook door niet-coronagerelateerde onderwerpen, zoals de bluf van oud-staatssecretaris Broekers-Knol die enkele gemeenten asielopvang in de schoenen schoof zonder juridische basis. Dat soort bestuurlijke missers kunnen we missen als kiespijn. Zeker nu landelijke en lokale overheid elkaar de komende tijd hard nodig hebben bij het oplossen van veel meer dan alleen de coronacrisis, zoals de woningnood, de problemen met jeugdzorg en de armoedebestrijding.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden