null Beeld
Beeld

CommentaarGaswinning

Den Haag mist de antenne voor luisteren naar de Groningers

Redactie Trouw

Het kabinet moet niet langer sollen met de Groningers. Neem besluiten niet langer óver hen, maar mét hen en wek niet langer valse hoop.

Bij het sluiten van de markt liet het kabinet Rutte III een bommetje vallen in Groningen. De mededeling eind december kwam hard aan: de gaswinning gaat mogelijk tóch weer omhoog komend jaar. Aanleiding is een complex van factoren, die allemaal op één ding neerkomen: het afkicken van het Groningengas gaat niet snel genoeg. Hier niet, in de huizen en fabrieken, en in Duitsland niet. Waarschuwingen dat de definitieve sluiting van het enorme gasveld voor 2023 niet gehaald zou worden, zijn er wel geweest. Maar ze werden niet altijd luid gebracht, noch gehoord.

Los van alle emoties rond dit nieuws, is er de afgelopen jaren veel gedaan om de gaswinning te verminderen. Ook de Duitsers gaven bereidwillig gehoor aan de oproep van Nederland om zoveel mogelijk over te schakelen op een ander type gas.

Valse hoop

De pijn van Groningen zit vooral in de manier waarop het nieuws wordt gebracht. Te lang is uitgegaan van de gunstigste scenario’s, waardoor valse hoop is gewekt en politieke beloftes zijn gebroken. Afgelopen herfst was er juist een mooi gebaar gemaakt door de Haagse politiek. Dat de onderhandelaars in de formatie afreisden naar de gaswinningsprovincie is daar gezien en gewaardeerd. Maar deze dag bleek voor de Haagse politici niet lang genoeg om te beseffen dat zo’n manier van communiceren niet past in de zo gewenste nieuwe bestuurscultuur. Daar komt het recente drama rond de te krappe subsidie nog bij, waarbij Groningers van jong tot oud in lange rijen de kou moesten trotseren om een bedrag voor verduurzaming van hun woningen aan te vragen.

In de uitgeverssector zijn er tegenwoordig ‘sensitivity-readers’, mensen die kunnen invoelen hoe een bepaalde productie overkomt, of mensen mogelijk gekwetst of gediscrimineerd worden. Het zou geen gek idee zijn als Den Haag nu eindelijk eens zijn antenne voor de gevoelens van de Groningers heel gevoelig afstelt. Anders wordt het sowieso niets met het herstel van het vertrouwen.

Voor echt herstel van de relatie met de Groningers is veel meer nodig. Met stip op één: de uitvoering en versnelling van de voortsukkelende versterkingsoperatie. Een Herculestaak voor staatssecretaris Hans Vijlbrief, maar een die niet mag mislukken. Zeker niet als dit kabinet nog langer dan gepland gas onder Groningen wil winnen, een besluit dat alleen mag vallen in hoogste nood en na zeer zorgvuldig onderzoek van alternatieven. En die subsidie? De pot zo snel mogelijk aanvullen, en op een menswaardige manier verdelen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden