null

OpinieZorg

Den Haag, laat ook vaccins tegen andere ziektes sneller door

Beeld

Den Haag moet doorpakken bij het toelaten van nieuwe vaccins. Dat kan veel ellende en kosten voorkomen, betoogt Annemiek Verkamman, die aan het hoofd staat van HollandBIO, de belangenvereniging van de biotechnologiesector.

Annemiek Verkamman

Hoe zou het zijn als we in 2030 pas waren begonnen met het grootschalig aanbieden van vaccins tegen corona? Dat we negen jaar hadden moeten wachten op die prik. Niet dat die er nog niet was, maar enkel omdat het ­nationale pro forma overheidsstempeltje ervoor ontbrak.

Negen jaar is de tijd dat vaccins gemiddeld in Nederland op de plank verstoffen, terwijl ze in loodsen klaarliggen om ziektes van mensen te voorkomen. De wachttijd neemt jaar na jaar toe. Uitschieters zijn geen unicum: rotavirusvaccins liggen inmiddels al vijftien jaar op de plank. Kinderen die met dat virus besmet werden, hebben onderhand de volwassen leeftijd bereikt – als ze niet als kind voortijdig aan ernstige ziektes zijn gestorven, want ook dat gebeurt in Nederland helaas nog steeds.

Massaal klagen we over de trage vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Terecht of niet, dat laat ik maar even aan u. Feit is dat een leger aan prikpersoneel – dat in omvang niet onderdoet voor ons defensie- of politieapparaat – dagelijks klaarstaat om Nederlanders het vaccin te geven waar ze met recht zo luid om roepen. Maar vergeet niet: exact een jaar en een dag geleden pas werd de eerste coronaprik in Nederland gezet. Ons land kan in één jaar dus een hoop doen om de gezondheid van onze medeburgers veilig te stellen – als we maar willen. Het kan dus wél.

Sommigen zullen de reuring rond meningokokken of griep herinneren

Waarom doen we dat niet tegen andere nare virussen? Op de vaccinatie tegen pneumokokken voor ouderen en tegen kinkhoest bij zwangeren moesten we jaren wachten. En rond het rotavirus en gordelroos blijft het angstvallig stil. Sommigen zullen de reuring rond meningokokken of griep herinneren.

Alleen als voorpagina’s volstaan met overlopen ziekenhuizen of overleden jonge mensen, belandt zo’n prik bovenop de stapel van beleidsstukken. Daarmee hangt het lot van toekomstige patiënten feitelijk af van de publicitaire strategie van een bewindspersoon.

Het is niet alsof de nood niet hoog is. De komende jaren stijgt de zorgvraag alleen maar verder, en de kosten voor het geven van die liefdevolle zorg ook. Mits er überhaupt mensen genoeg zijn om die te geven natuurlijk, want als het zo doorgaat staat straks één op de vier Nederlanders liefdevol aan een bed. Als we dus ooit voorkomen beter vinden dan genezen, laat het dan nu zijn.

Een beetje meer doorpakken kan torenhoge (zorg)kosten besparen

Intussen zijn de krantenkaternen rijkelijk gevuld met organisaties die om allerlei te prijzen redenen pleiten voor meer geld dan er in het regeerakkoord staat. Daar staat dit pleidooi los van.

Wij vragen niet zozeer om extra geld, een beetje meer doorpakken kan juist torenhoge (zorg)kosten besparen. Bovendien zijn de miljoenen per jaar voor het Rijksvaccinatie­programma – coronavaccins incluis – een schijntje, afgezet tegen de tientallen miljoenen aan schade die de huidige pandemie ons nog elke dag toebrengt.

Waar we wel om vragen: doe wat mogelijk is. Breng de vaccinzorg ­onder bij een bewindspersoon van een partij die niet alleen liefdevol spreekt over preventieve prikken. Een minister of staatssecretaris die ook door kan pakken, zonder dat angst voor een verdeelde achterban het publieke belang in de Haagse wachtkamer gegijzeld houdt.

Er zijn genoeg Nederlanders die hun infectie van een minder pandemisch virus hadden willen voorkomen, ook met een verstoft vaccin dat al negen jaar eerder hun arm had kunnen bereiken. Daar hoeft de overheid echt geen negen jaar over te doen, dat heeft het afgelopen jaar wel bewezen. Start daarom direct met het ­advies over een passende doelgroep voor de vaccins die zich aandienen. Zet dat overheidsstempel en zoek de betreffende arm op.

Wees daadkrachtig, ook wanneer er geen camera is om een minister in beeld te brengen die een prik krijgt.

Lees ook:

Het vaccindilemma: is het individuele risico op bijwerkingen belangrijker, of het algemeen belang?

De vaccins waren veilig bevonden, maar blijken nu toch bijwerkingen te hebben. Hoe weeg je de risico’s?

Er wacht ons een flinke omikrongolf, toch is er reden voor hoop

Wat zijn de ontwikkelingen die ons komend jaar te wachten staan op het gebied van medicijnen, vaccins en het virus zelf?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden