null Beeld trouw
Beeld trouw

Het antwoordMonic Slingerland

‘Den Haag geeft ons geen steun. Kijk daarom verder dan je eigen gezin’

Monic Slingerland

De Trouw-lezer hecht aan het begrip ‘gezin’, maar niet als daardoor mensen worden uitgesloten.

Glashelder

Ik ben blij met ons eigen gezin en trots op wat er is geworden van onze inmiddels uitgevlogen kinderen en hoe ze in het leven staan. Zelf komen we allebei uit een groot warm open gezin en we hebben een zekere lichtheid meegekregen van onze ouders, die destijds ook blij waren met onze komst. Het woord ‘gezin’ is glashelder.
Els Jutten-Kampman Warnsveld

Poes

Tja, ik ben moeder, een dochter en oma van twee kleinkinderen op wie ik tien jaar paste. Je kind vliegt uit, krijgt een eigen gezin en maakt carrière. Daar passen opa en oma niet meer in. Van mijn eigen ouderlijk ­gezin van vijf zijn mijn oudste zus en ik nog over. Ik ben inmiddels alleenstaand en mijn familie is mijn poes Sara. Ik geloof niet meer zo in familie en gezin. In mijn tijd was er materieel weinig en deden we veel spelletjes samen. Dat leverde veel gezinsplezier op. Tegenwoordig kijken ze alleen maar op hun tablet of mobieltje.
Berna Jansen Rijssen

Ruimer

Zelf ervaar ik het gezinsleven als een fundamentele basis waar je als het goed is stabiliteit vindt. Daarnaast is familie ook belangrijk. Bedenk wel dat niet iedereen is gezegend met een gezin en ook zijn er mensen zonder familie. Gezin komt van het woord ghesinde. Een reisgezelschap op tocht met een begeleider. Uit bijbels perspectief wordt gezegd dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is. In deze tijd bestaat het gezin niet meer alleen uit man, vrouw en kinderen. Twee moeders of twee vaders met kinderen, samengestelde gezinnen. Het gezinsbeleid heeft een verandering ondergaan. Misschien wordt het tijd dat we ook hier het onderscheid tussen gezin en familie opheffen. Ruimte creëren, de kring groter maken. Dit kabinet steunt niemand, ook gezinnen niet. We zullen het moeten ­fiksen met familie, vrienden en ­buren.
Jannie Groeneveld Sint Jansklooster

Familie

In het artikel waarin deze vraag werd gesteld, stond dat Nederland uniek is met het extra woord ‘gezin’ naast familie. Maar het Engels kent naast family een apart woord voor familieleden: relatives. Het Duits geeft dit aan met Familieangehörigen en Verwandten en ook het Italiaans maakt onderscheid tussen famiglia (gezin) en parenti (familieleden, verwanten). Ik ben van mening dat het woord ‘gezin’ absoluut niet mag worden vervangen door ‘familie’. Maar in veel Nederlandse teksten wordt dit laatste woord gebruikt, terwijl overduidelijk is dat er ‘gezin’ wordt bedoeld.
Sophie J. M. Josephus Jitta Amsterdam

Hereniging

Een christendemocraat mag het eigen kleine huisgezin best koesteren en voor mijn part ook ‘hoeksteen’ noemen. Maar beperk dat intiem verlangen niet tot jezelf. Vrijwel alle mensen en andere dieren willen ­zoiets. Ontzeg de vreemdeling gezinshereniging dus niet, en haal ook het rundergezin (koe, stier en kalf) niet uit elkaar.
Arnold van der Leer Hoensbroek

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden