Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Defensie kan leren van Tilburg en de NS in de compensatie van chroom 6-slachtoffers

Opinie

Trouw

Een trein in de werkplaats van Nedtrain. © ANP
Commentaar

Dat chroom-6 giftig is, is al sinds de jaren zeventig bekend. En toch werden deelnemers aan een Tilburgs reïntegratietraject tussen 2004 en 2010 nog blootgesteld aan roestwerende verf met chroom-6. Zij schuurden bijvoorbeeld oude verflagen van NS-treinen weg zonder goed beschermingsmateriaal. Dat alleen al is schokkend en reden voor een ruimhartige compensatie, of de deelnemers aan het traject wel of niet ziek zijn geworden.

Wat is een redelijke financiële compensatie wanneer je zo slordig omspringt met de gezondheid van mensen dat je hun leven in gevaar brengt? En wanneer die mensen daadwerkelijk ziek worden? De gemeente Tilburg en NS keren 7000 euro uit aan iedereen die meedeed aan het werktraject, ziek of niet. Daarnaast kunnen ze in aanmerking komen voor bedragen oplopend tot 40.000 euro als ze een aandoening hebben gekregen die tot chroom-6 valt te herleiden, zoals sommige vormen van kanker en chronische longziekten.

Lees verder na de advertentie

Dit maakten de NS en Tilburg vorige week bekend in reactie op een recentelijk verschenen rapport van een onafhankelijke commissie met keiharde kritiek op gemeente en NS. Het laatste woord zal er niet over gezegd zijn, noch over de schadebedragen, noch over de aandoeningen die wel of niet op de lijst staan. Maar het lijkt erop dat het de NS en de gemeente in elk geval menens is met hun wens om de achthonderd mensen in het werktraject compensatie te bieden.

Tilburg en de NS hebben beter begrepen hoe te handelen dan het ministerie van defensie

Defensie overtuigt op dat punt een stuk minder. Ja, staatssecretaris Barbara Visser ging vorige zomer ook door het stof, net als nu president-directeur Roger van Boxtel van de NS. Aanleiding was toen een rapport van het RIVM over de ongeveer 2500 Defensie-medewerkers die in opslagplaatsen van de Navo-legermaterieel onderhielden. Ook zij werden langdurig aan chroom-6 blootgesteld, tussen 1984 en 2006.

Defensie gaat niet over één nacht ijs, om het vriendelijk te zeggen. De compensatieregeling die Visser in juni bekendmaakte, is zeer gedetailleerd omschreven naar functies en aandoeningen, en de verschillende bedragen die daar bij horen. Allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Maar voorop bij dit alles staat dat Defensiemedewerkers minstens een jaar moeten hebben gewerkt op een locatie waar chroom-6 werd gebruikt en dat ze een kwaal moeten hebben die op de lijst staat. Zo niet, dan krijgen ze geen cent compensatie.

Dat wringt, ook omdat het allemaal zo lang duurt. Alleen al het feit dat Defensie als werkgever zo heeft gefaald bij het beschermen van zijn werknemers, is reden genoeg voor compensatie. Dat hebben de NS en Tilburg beter begrepen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren. 

Deel dit artikel

Tilburg en de NS hebben beter begrepen hoe te handelen dan het ministerie van defensie