null Beeld
Beeld

CommentaarZorgstelsel

De zorg moet anders, maar het ontbreekt aan heldere, overtuigende alternatieven

Ruim 80 procent van de kiezers, van links tot rechts, wil dat de overheid een einde maakt aan de marktwerking in de zorg. Dat lijkt een geweldig mandaat om nu voor eens en altijd orde op zaken te stellen door een volgend kabinet.

Maar wat dat dán moet worden, is wel de vraag, vooral omdat diezelfde kiezer zo tevreden is over de kwaliteit van de zorg. Voor zover het de huisarts of het ziekenhuis betreft, is dat terecht. Zelfs nu ziekenhuizen reguliere behandelingen moeten opschorten om plaats te maken voor coronapatiënten, is het beeld van deze instellingen positief: de Nederlandse ziekenhuiszorg is betaalbaar, bereikbaar en van hoog niveau.

Veel morrelen aan deze sector is dus onlogisch. Vooral omdat binnen het huidig stelsel wel degelijk ruimte is voor mooie, kostenbesparende initiatieven, zoals het Udense streekziekenhuis Bernhoven bewijst: minder, maar wel betere zorg, medisch specialisten in loondienst én een betere samenwerking met regionale zorgaanbieders.

Weinig reden tot tevredenheid over de geestelijke gezondheidszorg of jeugdzorg

Verder leidde het huidige zorgstelsel, waarbij zorgverzekeraars eisen kunnen stellen aan zorgaanbieders, tot een concentratie van hoogspecialistische zorg, bijvoorbeeld voor hartziekten of kankerzorg. Dat is echt beter voor de patiënt.

Maar er gaat ook veel in de zorg verkeerd. Er is weinig reden tot tevredenheid over de geestelijke gezondheidszorg of jeugdzorg met zijn wachtlijsten. Wie een passend onderkomen moet regelen voor iemand met een verstandelijke beperking of een dementerende oudere, weet hoe een ontmoedigende, langdurige exercitie dat kan zijn.

Wie de zorg wil verbeteren, moet dus goed weten waar hij het over heeft en wat precies fout gaat.

Nu de kiezer is bevangen door de wens tot verandering, nemen ook politieke partijen afstand van het huidige stelsel. Zelfs voor partijen die de marktwerking fanatiek hebben verdedigd, is dat geen taboe meer. Opvallend is hoe het de meeste partijen, van links tot rechts, ontbreekt aan heldere, overtuigende alternatieven.

Hoge prioriteit moeten de uitwassen van de zorg krijgen

Dat is teleurstellend, ook omdat de kiezer binnenkort naar de stembus mag. In ieder geval is zeker dat politici die, onder het mom van ‘de overheid moet regie nemen’ vooral de klok willen terugdraaien, vooral aan geschiedvervalsing doen. Alsof in de tijd dat Den Haag nog besliste over werkelijk ieder ziekenhuisbed er geen wachtlijsten bestonden.

Wat in ieder geval wel hoge prioriteit moet krijgen van een volgend kabinet zijn de uitwassen van de zorg. De ‘zorgcowboys’ bijvoorbeeld, die vooral gedreven zijn door de wens zoveel mogelijk geld te verdienen en de zorgkwaliteit minder belangrijk vinden. Strenger inkopen van zorg én een beter toezicht is daarop het juiste antwoord. Dat kan in goed samenspel van zorgverzekeraars én overheid. Meer heb je niet nodig.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden