OpinieTijd

De zomertijd is juist een zegen

null Beeld
Beeld

De zomertijd heeft belangrijke voordelen op het gebied van gezondheid en energiebesparing, bovendien is het gewoon fijn, reageert lezer Bert van der Spek uit Haarlem op een pleidooi voor een permanente wintertijd en het niet meer verzetten van de klok.

Bert van der Spek

In het commentaar (26 oktober) steunt Trouw het invoeren van een permanente wintertijd op ondeugdelijke gronden, zoals de ‘jetlag’ bij de wisselingen. Dat is natuurlijk zwaar overdreven.

In het weekend slapen de meeste Nederlanders (tegen het advies van wetenschappers in) één of twee uur uit; elke maandagochtend zouden ze dus een ‘jetlag’ hebben?

Zomertijd heeft belangrijke gezondheidsvóórdelen: een langere avond betekent een uur langer gelegenheid te bewegen en te sporten. Trouw heeft het over langer buiten zitten met een warmtebron. Nee: die warmtebron hoeft juist niet aan, de zon schijnt nog.

Tja, zo schiet het nooit op

En dat de energiebesparing beperkt is dankzij de ledverlichting van tegenwoordig, tja zo schiet het natuurlijk nooit op. Maken we voortgang, doen we het teniet door royaler gebruik.

Het scheelt bovendien wel degelijk. Enig rekenwerk leert dat als heel Europa zou overgaan op permanente wintertijd het elektriciteitsverbruik (gemiddeld 3200 kilowattuur per huishouden, waarvan 390 kWh voor licht) met 2 procent stijgt. Dat maakt moeizaam werk om stroomverbruik te laten dalen (in Nederland 0,3 procent in 2017) ongedaan. De 221 miljoen huishoudens in heel Europa zouden een extra uitstoot van 7,6 miljard kilo CO2 veroorzaken. De zomertijd afschaffen kost bovendien het gemiddelde huishouden in Nederland 26 euro.

Er zijn nog meer overwegingen. De dieren hebben enorm last van de lichtvervuiling ’s avonds. Die neemt bij permanente wintertijd met een uur toe. Volgens SWOV-onderzoekers is de permanente zomertijd beter voor de verkeersveiligheid, vooral in de avondspits. Dat gaat over mensenlevens. Het idee om de afzonderlijke EU-landen te laten kiezen tussen winter- of zomertijd is helemaal idioot. Dan krijgen we een lappendeken van tijdszones.

Elke tijdrekening is willekeurig mensenwerk

Vaak wordt beweerd dat de wintertijd ‘standaard’ of ‘natuurlijk’ is. Welnu, elke tijdrekening is willekeurig mensenwerk. Of nu de middag begint om 6 uur (sexta hora, siësta), 9 uur (nona hora), 12 uur (de noen) of 13.40 uur, het is allemaal even natuurlijk of onnatuurlijk.

Tot slot, zomertijd is gewoon fijn. Voor stadstuintjes maakt een hoger staande zon veel uit. Je kunt de avonden leuker besteden. Een glaasje wijn is ook niet gezond, maar we genieten er toch van.

Zelf heb ik ervaren wat wintertijd in de zomer betekent, het is dan in augustus al rond 8 uur donker. Als voorstanders zich dat realiseren, zullen ze nog spijt krijgen van hun voorkeur.

Lees ook:

We kunnen best zonder die halfjaarlijkse jetlag van zomer- en wintertijd

De overgang van winter- naar zomertijd en terug vraagt er twee keer per jaar om het bioritme aan te passen aan de klok. Jonge kinderen, vee en huisdieren hebben daar doorgaans meer moeite mee dan volwassenen. Maar ook voor een groep volwassenen is die overgang storend. Ze zijn minder geconcentreerd, slapen slechter en functioneren minder. Voor de gezondheid is die verschuiving in de tijd dan ook niet zo goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden