Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

De zomer in met ongemak

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Op deze plek had ik ook graag een bijdrage geleverd over de wereldwijde golf van anti-racismedemonstraties, ontploft na de brute dood van George Floyd in de Verenigde Staten. Maar alle kranten overziend die we sindsdien hebben volgeschreven over racisme en alle kwesties die hiermee te maken hebben, bijvoorbeeld de affaire-Halsema of het neerhalen van beelden, denk ik dat een ander onderwerp voor deze rubriek voor de balans in berichtgeving ook goed zou zijn.

Op die berichtgeving heb ik trouwens niets af te dingen, het is meer dan goed dat we veel aandacht aan dit onderwerp blijven besteden, juist omdat het hier gaat over verhoudingen tussen mensen, om de verschillen en onze onvolkomenheden te benoemen en vervolgens proberen die te overbruggen. Al kan men soms ook doorschieten. Zo kreeg een redacteur van deze krant het verwijt van ‘institutioneel racisme’ naar het hoofd, omdat een aangeboden artikel werd afgewezen. Dat was me iets te makkelijk.

Op vakantie

Met het terecht geconstateerde ongemak over racisme, dat zoals premier Rutte zei systematisch in de Nederlandse samenleving zit en we dus ook niet een-twee-drie oplossen, gaan we de zomer in die door het nieuwe coronavirus volkomen op zijn kop is gezet. Wat gaan we als krant doen, wat gaat u zelf doen, hoe ga ik op vakantie?

De redacties van Letter&Geest en Tijd maken nu plannen voor Zomertijd, de zomerse fusie van beide zaterdagmagazines. Sinds enige jaren krijgen de uitgaven van Zomertijd een landenthema, een land in Europa dat middels interviews, essays en literatuur extra in het zonnetje wordt gezet. Door de coronacrisis staat alles wat betreft een bezoek aan die landen op losse schroeven en hebben we besloten dicht bij huis te blijven, zoals u wellicht ook van plan bent.

Hotels, huisjes, Airbnb’s en campings zijn hier in Nederland vrijwel niet meer te boeken, als ik de berichten hierover moet geloven. In Zomertijd zullen we deze keer streken in Nederland centraal stellen, met beschrijvingen, interviews en boeken. De coronacrisis kluistert ons aan huis en aan ons land. Intussen werkt een andere redactie aan het nieuwe magazine Tijdgeest dat na Zomertijd zal verschijnen, met het eerste nummer op zaterdag 29 augustus.

De (elektrische) auto lonkt

Wat het ingewikkeld maakt in deze coronatijden is welke Europese landen wel hun grenzen openstellen voor buitenlands toerisme. Het ene na het andere land maakte in de afgelopen weken bekend het virus in bedwang te hebben. Griekenland, Italië, Spanje en Portugal lonken, of de Alpen-landen. Buiten de EU op reis gaan lijkt mij bijkans uitgesloten, vanwege de risico’s. Maar als een land nu weer open gaat, kan het over een maand weer gesloten worden als de voorspelde tweede golf toeslaat, als deze toeslaat tenminste. In het commentaar hebben we opgeroepen zo min mogelijk te vliegen, niet alleen vanwege het milieu maar ook omdat een mudvol vliegtuig verre van verstandig lijkt, ook al wordt beweerd dat het veilig is.

Dus lonkt bij ons thuis de auto, een elektrische auto en dat heeft ook weer zo zijn uitdagingen. Zijn er onderweg superchargers of gewone laadpalen, welke stekkers heb je nodig, met welke kaart kun je afrekenen? Sta je met zijn allen in de rij voor een paar laadpalen ergens langs de snelweg? Vooralsnog lijkt het me een doolhof van dilemma’s, complicaties en stress. Wil je dat nou in je vakantie? Tegelijkertijd is dat juist ook wel weer de uitdaging, net zoals de Mont Ventoux of de Alpe d’Huez op de fiets.

Ontspanning door inspanning, ik ga ervoor.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden