OpinieZeeland

De Zeeuwen verdienen beter dan een goedmakertje

De compensatie voor het mislopen van de kazerne doet Zeeuwen geen recht, menen Djoeke Altena en Jan Jacob Vogelaar.

Eeuwenlang al leveren Zeeuwse innovatie en ondernemerschap een grote bijdrage aan de welvaart in Nederland. De onlangs uitgelekte compensatieplannen om van Zeeland een ware Law Delta te maken doen geen recht aan het potentieel. Dit goedmakertje voor het mislopen van de marinierskazerne in Vlissingen focust op kortetermijn-werkgelegenheid en verzuimt het economische fundament van de regio te versterken.

Alleen door betere verbindingen, maar bovenal door in te spelen op de unieke kracht van Zeeland en zijn inwoners kan het Rijk de potentie van de regio waarmaken. Zeeland verdient meer dan alleen compensatiegelden: meer waardering en gerichte investeringen vanuit een langetermijnvisie.

Compensatieplan

Op de korte termijn is het gepresenteerde compensatieplan, dat jaarlijks 70 miljoen euro kost, waarschijnlijk een impuls voor de werkgelegenheid. Het is echter naïef te denken dat dit de game changer is waar de Zeeuwen op zitten te wachten. Ook is het zeer de vraag of de effecten van de te creëren werkgelegenheid voor hoogopgeleiden neerslaan in Zeeland.

Onderzoek laat zien dat de geografische omvang van arbeidsmarkten in Nederland samenhangt met opleidingsniveau. Juist hoogopgeleiden reizen verder voor hun werk. In hoeverre komen de mensen die gaan werken bij de extra beveiligde rechtbank en het expertisecentrum voor georganiseerde criminaliteit ook in Zeeland wonen? Een groot deel zal waarschijnlijk in de Randstad blijven.

Een gevangenis en een rechtbank naar de regio brengen, veel meer lijkt het plan niet voor te stellen. Het doet sterk denken aan het ruimtelijk spreidingsbeleid dat tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw de kern vormde van het regionaal economisch beleid. Destijds kregen bedrijven verhuissubsidies en werden overheidsdiensten, zoals de PTT, het CBS en de Belastingdienst, verplaatst om welvaart gelijkmatiger over het land te verdelen.

Na kritiek vanuit de wetenschap is dit beleid, terecht, losgelaten en zet de rijksoverheid in op het versterken van de kracht van regio’s. In onze ogen is die aanpak nu ook het beste voor Zeeland, want dat heeft veel te bieden. Maar de huidige plannen gaan volledig voorbij aan de reeds aanwezige bedrijvigheid in de regio.

Sfeervolle steden

Het Rijk moet redeneren vanuit de kracht van Zeeland. Concreet vertaalt dat zich in het beter ontsluiten. Daarmee is de regio ook op de lange termijn geholpen. Door in te zetten op betere verbindingen met de Zuidelijke Randstad en Vlaanderen, wordt Zeeland een aantrekkelijke vestigingslocatie voor zowel bedrijven als mensen.

De industrie in Terneuzen is ideaal gepositioneerd tussen de Rotterdamse en de Antwerpse havens, met sfeervolle steden als Middelburg, Goes en Vlissingen waar bedrijven zitten die zich meten met de wereldtop.

Idyllische plattelandsrust en Zeeuwse nuchterheid maken de regio een ideale vestigingsplek, voor bedrijven, maar ook voor mensen met een voorliefde voor rust en ruimte.

Zeeland heeft niets aan een nieuwe regiobranding, waarvan de materiële bijdrage aan de economie beperkt blijft. Laat het Rijk oude beloften inlossen én de Zeeuwen compenseren voor de imagoschade die ze door weifelend beleid hebben geleden. De Zeeuwse kernsectoren moeten het vertrekpunt zijn. Denk aan het oprichten van kenniscentra rond offshore en deltatechnologie, en het verder economisch ontwikkelen. Dat is logischer dan de regio omdopen tot penitentiaire eilanden.

Zeeland verdient perspectief. Dat vereist een langetermijnvisie en begrip van de regio – zaken die de uitgelekte plannen ontberen. Het betekent waarderen en investeren om het economisch fundament.

Lees ook:

Een gevangenis in Zeeland? ‘Ze moeten eens luisteren naar wat gewone Zeeuwen willen’

Nu de Marinierskazerne niet naar Vlissingen komt, wordt druk gesproken over compensatie. Veel ideeën komen voorbij, volgens Zeeuwen stuk voor stuk leuker dan een gevangenis. 

Kamer laat Visser met een zucht ontsnappen in kwestie-Zeeland

In het debat over de misgelopen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland is staatssecretaris Barbara Visser van defensie met de schrik vrij gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden