Lezersreacties
De winst van Shell is helemaal niet buitensporig
Kiesstelsel
In ‘Een beetje meer Duitsland zou goed zijn voor de Europese Unie’ (Opinie, 8 februari) beschrijft Robin van Leijen het Duitse federale kiesstelsel met twee stemmen: eentje voor de nationale lijst en eentje voor je district. Dat lijkt me een uitstekend idee voor de Provinciale Verkiezingen. Eén stem waarmee ik rechtstreeks mijn stem uitbreng voor de Eerste Kamer. Eén stem waarmee ik mijn stem uitbreng voor de Provincie. Landelijk is mijn stem heel anders dan provinciaal.
Max Blaauwbroek Oosterbeek
Shellwinst
Als aandeelhouder van Shell zint het mij niet dat het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 7 februari) spreekt over een ‘overwinst’ van Shell, waarop een taks logisch is. De recordwinst van 38 miljard euro wordt niet in bedrijfseconomisch perspectief geplaatst. In 2020 leed Shell een verlies van ruim 20 miljard. Er was toen terecht geen maatschappelijk medelijden. Als de goede jaren worden afgeroomd dan vermindert dat de bereidheid om te investeren. Over de laatste vijf jaar was de winst gemiddeld 15 miljard. Uitgaand van het vermogen betekent dat een rentabiliteit van 8,4 procent. Dat is allesbehalve ‘extreem hoog’ en biedt geen grond voor extra belastingheffing.
Joep Nabbe Casteren
Oordopjes
Veel jonge concertbezoekers dragen oordopjes (Trouw, 6 februari). Tinnitus: in mijn 33 jaar als audicien heb ik de gevolgen gezien en gehoord. Hoe ver zijn we af van ‘natuurlijk horen’ waarbij geen geluidsoverlast en geen gehoorschade op kan treden. Muziek is altijd om van te genieten en nooit om blijvend ziek van te worden. Minder decibellen, dat is het enige wat echt helpt. Doe het toch eindelijk eens.
Tiny Appeldoorn Neede
Wilgensnoei
Met afgrijzen zie ik dat de familie Van Aalsburg (Duurzaamheid&natuur, 9 februari) alle wilgen tegelijk knot, en niet om-en-om. In het kader onder de foto staat: “Voor wilde bijen zijn deze bomen heel belangrijk.” Zeker niet als ze allemaal tegelijk kaal zijn.
Madelon Carels Amstelveen
Vlagtransformatie
Lezers nodigen boeren uit de omgekeerde vlaggen eindelijk binnen te halen (‘Antwoorden op de vraag van Monic Slingerland’, 8 februari). Prima idee, nog beter is dat boeren de onderste rode baan van de omgekeerde vlag afknippen en met goed boerenverstand vastnaaien boven de blauwe baan. Je hebt dan een rood-blauw-witte vlag. Wat zou het een mooi gebaar zijn voor al onze Oekraïense gasten wanneer gans Nederland zo zou vol komen te hangen met omgekeerde Russische vlaggen. Poetin, die overal zijn oren en ogen heeft, weet ook gelijk hoe in Nederland zijn vlag er bij hangt.
Kees Geertsema Zwinderen
Waterschap
De negatieve ervaring met waterschappen van Theo Dersjant (Opinie, 8 februari) heeft hij vermoedelijk uit het waterschap dat hij volgde. De ervaringen met Waterschap Scheldestromen (Zeeland) zijn totaal anders. Als gewone betrokken burger lees ik het Waterschapjournaal dat vier keer per jaar uitkomt. Het gaat over onder andere waterzuivering, waterkeringen, dijkverzwaring en de kosten, milieu en personeel. Dit waterschap is een bestuurslaag die onafhankelijk van de landelijke en provinciale politiek werkt, noodzakelijk om snel te handelen als dat nodig blijkt.
Gerard Geelhoed Kamperland
Pim Lammers
Triest dat deze schrijver zo wordt afgebrand door ‘wellness-rechts’ en andere groepen (de Verdieping, 9 februari). Helaas weer de macht van de sociale media, en de zogenaamde zwijgende meerderheid die steeds weer een grote mond opzet over alles wat niet bevalt.
Ed Boesenkool Maastricht
Pim Lammers (2)
Niemand verwoordde de essentie van fictie beter dan Evelyn Waugh, in Brideshead Revisited: “Ik ben ik niet; jij bent hij noch zij; zij zijn zij niet”.
Joop Berding Den Haag
Energiebericht
De wind- en zonberichten waar Martje Nooij (‘Uitgelicht’, 9 februari) om vraagt zodat we weten wanneer we het beste apparaten kunnen aanzetten, bestaan al. Zoek op energieweerbericht met Helga van Leur.
John Donselaar West-Betuwe
Visueel beperkt
De Taskforce Arbeid zet zich in voor arbeidsparticipatie van visueel beperkten (Duurzaamheid&economie, 7 februari). Die moeten daarnaast een ruimere vergoeding krijgen voor brillenglazen. Sommige visueel beperkten, zoals ondergetekende, hebben twee verschillende brillen nodig om optimaal zien. Die kosten samen ruim 2000 euro. Er is geen zorgverzekering die meer dan 250 euro vergoedt, vanuit de aanvullende verzekering. Zelfs een medische urgentieverklaring van de oogarts haalt niets uit. Waarom krijgen slechthorenden vanuit de basisverzekering 75 procent vergoed van de aanschafkosten van een hulpmiddel en slechtzienden niets?
Anne Schram Ouweneel Zuiderwoude
‘Heilig’ boek
Marianne Klazen (Lezersreacties, 8 februari) is het eens met een verbod op het verbranden van Bijbels en Korans, omdat daarmee groepen opzettelijk worden gekwetst in hun diepste waarden. Maar waarom zouden gelovigen met die heilige boeken in de hand dan wel opzettelijk en doelbewust homoseksuelen tot minderwaardige mensen mogen bestempelen, zelfs verkondigen dat zij de doodstraf verdienen? Boeken die dat mogelijk maken zijn het beschermen niet waard.
Kees Simons Den Haag
Ego
‘De zin van het leven is wat je achterlaat’, schrijft Babah Tarawally (Opinie, 9 februari)’. Dus als je niks achterlaat heb je een zinloos leven geleid? Zoals alleenstaand zonder kinderen, geen boeken geschreven, geen bezit? Graag eens meer aandacht voor de wijsheid van mensen die niet zo nodig herinnerd moeten worden. Juist het willen laten voortbestaan van het ego zorgt, mijns inziens, voor veel ellende in de wereld.
Linda Duyker Utrecht
Aanspreken
‘Vooral onder Marokkaanse jongens komt antisemitisme vaker voor vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict’, meldt Trouw (8 februari). Als ik mij het goed herinner protesteerden Nederlandse moslims tegen het feit dat zij er op werden aangekeken als moslimterroristen elders in de wereld aanslagen pleegden. Nu doen vele Marokkaanse jongens precies dat: (Nederlandse) Joden aanspreken op de politiek van Israël, een politiek waar veel Joden het ook niet mee eens zijn. Hoe zat het ook al weer met die pot en de ketel?
Hans Cohen Amstelveen
Trea
Jammer dat Trea van Vliet haar laatste column heeft geschreven over haar vader (de Verdieping, 9 februari). Ondanks dat het onderwerp dementie was, waren haar columns een menselijk rustpunt in deze vaak onmenselijke, chaotische wereld.
Bernadet Hengeveld Schoorl
Noem aardbevingen in Groningen niet langer ‘zwaar’
Op de avond van de dag van de catastrofale aardbevingen in Turkije en Syrië loopt het aantal gerapporteerde doden en gewonden nog met het uur schrikbarend op. Op diezelfde avond hoor ik een Nederlandse nieuwslezer zeggen: “De laatste zware aardbeving in Nederland vond plaats in Groningen: 3,6 op de schaal van Richter.”
Het kwalificeren van uitschieters onder de Groningse bodemrimpelingen als ‘zware aardbevingen’ is er langzaam ingeslopen. Dit is waarschijnlijk mede ingegeven vanuit politieke overwegingen, om recht te doen aan de Groningse volkswoede. Maar deze kwalificatie behoeft dringend herziening.
In de uren na de eerste beving bij Gaziantep (7,8 op de schaal van Richter) zijn meer dan honderd naschokken geregistreerd met een magnitude tussen 4 en 5. Allemaal zwaarder dus dan de zwaarste beving die zich in Groningen ooit heeft voorgedaan. Maar in de context van de ramp in Turkije en Syrië niet meer dan een nauwelijks noemenswaardige voetnoot.
Wordt het geen tijd om de hyperinflatie van de crisisterminologie in ons rimpelarme landje te beteugelen? Aardbevingen in Groningen ‘zwaar’ noemen getuigt van een schokkend gebrek aan respect voor slachtoffers van werkelijk zware aardbevingen.
Ernst van de Kerkhof Sittard
Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl