null

OpinieMaatschappij

De wereld verbeteren kun je óók zelf

Beeld Trouw

Wat je zelf doet of nalaat, maakt wel degelijk verschil voor onze aarde, stelt entrepreneur Nicholas Ninaber van Eijben. Door bijvoorbeeld vega te eten inspireer je vrienden en kennissen hetzelfde te doen, en zo creëer je een sneeuwbaleffect.

Nicholas Ninaber van Eijben

Al jaren schetsen allerlei documentaires een doembeeld over de wereld waarin wij leven. Het is goed dat ze mensen bewust maken van problemen als plasticvervuiling, de opwarming van de aarde en milieuvervuilende industrieën. De keerzijde is dat je achterblijft met het gevoel dat de aarde eraan gaat, dat ‘grote’ bedrijven en regeringen te weinig doen en dat je er als individu geen enkele invloed op kunt uitoefenen. Toch maakt wat je zelf doet, wel degelijk verschil.

Gelukkig zijn er talloze mensen die op hun manier de wereld een beetje mooier willen maken. Kijk naar Boyan Slat, die als student een idee had en nu een miljoeneninitiatief aanstuurt om de oceanen op te schonen. Of naar Greta Thunberg. De Zweedse scholier die staakte, omdat ze wilde dat landen zich beter aan het klimaatakkoord zouden houden. Ze bracht velen op de been om daarvoor te strijden.

Zonnepanelen

Rutger Bregman, de schrijver van De meeste mensen deugen, vertelt in een van zijn podcasts wat het effect van individueel handelen kan zijn. Als iemand bijvoorbeeld zonne­panelen neemt, gaan buren vaak ook overstag. Een positief effect.

Dat positiviteit besmettelijk is, ervoeren wij met ons gezin, toen we besloten vega te gaan. Familieleden en vrienden reageerden daar in eerste instantie best fel op, of maakten er juist grapjes over.

Volgens onderzoek van psycholoog Florien Cramwinckel van Universiteit Leiden komt dat doordat mensen zich ‘slechter’ zouden voelen. Door het er niet te veel over te hebben en hen vooral te laten zien en laten proeven dat het ook anders kan, zet je bewust én onbewust iets in gang, is mijn ervaring.

Binnen de familie zijn er al twee vegetariërs en drie flexitariërs bij ­gekomen. Daarnaast sturen diverse vrienden mij trots een appje als ze een keer vegetarisch gegeten hebben.

Voordeel

Hoe meer zonnepanelen en vleesvervangende producten er worden verkocht, hoe groter de producenten worden en hoe meer ze kunnen lobbyen voor wetgeving in hun voordeel. Zo mogen vleesvervangende producenten dezelfde namen gebruiken voor hun producten als vleesproducten.

Zo zie je maar. Door het handelen van vele individuen komt er iets in beweging. Onderschat het effect daarvan niet. Zoals op 10 mei in Trouw te lezen was, eten Nederlanders de meeste vleesvervangende producten van alle Europeanen. Het schap in de supermarkt wordt iedere maand groter.

Lees ook:

Hoe groen en gezond zijn die vleesvervangers?

We gaan massaal aan de vleesvervanger. Maar hoe gezond zijn die burgers, balletjes en stuckjes? En wat is de klimaatimpact van je vega-gedrag?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden