Column

De wereld is niet alleen een gevaarlijke, maar vooral ook een dubbelzinnige plek

Rob Schouten. Beeld Maartje Geels
Rob Schouten.Beeld Maartje Geels

Van tijd tot tijd breng ik een bezoek aan de site van de Reclame Code Commissie om te zien hoe het staat met onze nationale ergernissen. Je vindt daar uitspraken van die commissie en het College van Beroep over klachten van mensen die zich storen aan bepaalde commercials.

Rob Schouten

Zoals in ieder welvarend land valt er ook in Nederland eindeloos veel te klagen en daarvoor kun je natuurlijk net zo goed op de sociale media terecht, waar je medeburgers ongebreideld kunnen schelden, maar de bandeloosheid en anonimiteit daar staat me tegen; ik vind het mooi als mensen hun ongenoegen officieel kenbaar maken en naar klachtencommissies stappen in plaats van hun hart maar zo'n beetje in het wilde weg te luchten, zeg maar leeg te kieperen.

Dit keer ging het om de reclame van het biermerk Kordaat waaraan een mevrouw zich stoorde. Ze vond het stuitend dat erin gezegd wordt dat bier alleen voor mannen is. Stuitend maar liefst. U kent die commercial wel: een man maakt de dakgoot schoon en de voice-over zegt "De man die met gevaar voor eigen leven de zwaarste klussen volbrengt, voorkomt dat zijn dierbaren omkomen van de honger of worden afgezonderd van de buitenwereld", en over de man die een spinnetje of zo naar buiten brengt "voor de man die het huis van zijn gezin als een kasteel verdedigt en alle vijanden buiten houdt". Voor al die kordate mannen is er nu Kordaat.

De voorzitter van de klachtencommissie wees de klacht af omdat het allemaal duidelijk humoristisch bedoeld was en Kordaat geen serieus onderscheid tussen man en vrouw maakte.

Kruisvaarders

Ik moest denken aan massamoordenaar Brenton Tarrant die in zijn manifest onder meer het feminisme de schuld gaf van de verwekelijking van de man en dus van de maatschappij. Waar waren de dappere ridders van vroeger gebleven? Hij deed me denken aan zo'n soldaat die na tientallen jaren uit het bos gekropen komt en tot zijn verbazing ziet dat de oorlog is afgelopen en de vrede is neergedaald. In Tarrants verkeerd geprogrammeerde hoofd heerste de tijd van de kruisvaarders nog: niks ironisch doen over het verdedigen van huis en haard. Hij zou zich aan de Kordaat-reclame ergeren, juist omdát het allemaal niet ernstig bedoeld was.

Wat moet je met zulke anachronistische kerels, die menen het te moeten opnemen tegen de in hun ogen verkeerde wereld? In onze ogen vertegenwoordigen juist zijzelf het uiterste kwaad en zou je ze eigenlijk willen elimineren. Albert Einstein heeft ooit gezegd: "De wereld is een gevaarlijke plek om te wonen, niet vanwege de mensen die kwaad willen, maar vanwege de mensen die daar niets tegen doen." Een mooie uitspraak, gericht tegen onze passiviteit, maar die Tarrant had 'm net zo goed om zich heen kunnen draperen.

Dat is het probleem met reclameboodschappen en klinkende uitspraken, gebruik en misbruik ervan liggen broederlijk naast elkaar. Of om te variëren op een bekende Engelse quote: Evil is in the eye of the beholder. Dat maakt de wereld niet alleen een gevaarlijke, maar vooral ook een dubbelzinnige plek.

Schrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens. Eerdere columns leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden