CommentaarPensioenkortingen

De waarschuwing van Klaas Knot

Het akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers over hervorming van het stelsel van aanvullende pensioenen van voor de zomer zal een mogelijke korting van de pensioenuitkering bij een aantal fondsen niet voorkomen. Dat kan ook niet, want alleen de in dat akkoord afgesproken tragere verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd is al in wetgeving omgezet. Al het andere wacht op uitwerking. Wat dat uiteindelijk zal opleveren is afwachten.

Toch hield Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, afgelopen maandag in de Kamer een pleidooi voor aanvullende (lees: verder versoberende) maatregelen. Een harde, pessimistische, maar desondanks broodnodige boodschap.

Ook tijdens het gesprek met Knot werd weer al te duidelijk dat er nog steeds grote groepen mensen zijn, inclusief Kamerleden, die menen dat we rond de pensioenen met een hooguit tijdelijke crisis te maken hebben. Een crisis die bovendien veroorzaakt is door het veel te ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en de dientengevolge extreem lage rente. Maar de crisis is zeker niet tijdelijk en het beleid van de centrale bank in Frankfurt is slechts zeer ten dele als oorzaak aan te wijzen, was Knots terechte boodschap.

Japan als voorbeeld

De westerse wereld vergrijst in hard tempo. Japan is het voorbeeld van wat dat voor gevolgen heeft. De rente in dat land is al twintig jaar extreem laag, omdat mede door de vergrijzing de vraag naar geld voor investeringen laag is. Hetzelfde gebeurt nu in Europa en niet alleen in de eurozone. Zwitserland en Denemarken bijvoorbeeld kennen al langer een negatieve rente.

Tijdelijk wat minder streng zijn en pensioenfondsen de gelegenheid geven voor de komende jaren met hogere rendementen te rekenen, kan niet de oplossing zijn als de oorzaken zo structureel zijn. Knot wees de Kamer er nog maar eens ten overvloede op dat de onvermijdelijke rekening voor dergelijk gedrag bij jongere generaties komt te liggen.

Kortingen zijn in de ogen van Knot onvermijdelijk. Dat huidige gepensioneerden daarvan het slachtoffer zullen zijn, valt niet te ontkennen. Maar ook de rechten van niet-gepensioneerden worden op dat moment gekort, een aspect dat in de discussie vaak vergeten wordt.

Het wordt met de dag moeilijker om aan die kortingen te ontkomen, hoe maatschappelijk onwenselijk ze ook zijn. Tenzij in een soort aanvullend akkoord dusdanige afspraken over hervormingen gemaakt kunnen worden, dat er meer zekerheid ontstaat over de houdbaarheid van het aanvullend pensioenstelsel. Pas bij meer zekerheid kunnen tijdelijke maatregelen al te grote kortingen voorkomen.

 Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden