Commentaar

De VS geven een verkeerd signaal af met het verlaten van de Mensenrechtenraad

De Mensenrechtenraad in Genève. Beeld afp
De Mensenrechtenraad in Genève.Beeld afp

Er zijn beter werkende fora dan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Tientallen landen leggen daar bij toerbeurt verantwoording aan elkaar af over hun naleving van cruciale verdragen.

Trouw

Het gaat dan om de omgang met zaken als verkiezingen, politie-inzet, racisme, vrijheid van meningsuiting, religieuze vrijheid, rechts-staat, onderwijs en armoedebestrijding. Of met een van de tientallen andere thema’s die vallen onder het brede terrein van de mensenrechten.

De opzet is echter zo dat ook notoire mensenrechtenschenders een zetel hebben. Venezuela, Cuba en Rusland mogen dan ook Nederland, Zweden en Denemarken de maat nemen. Sterker nog, Saudi-Arabië, waar vrouwenrechten nauwelijks tellen en volgens Amnesty International in 2017 meer dan honderd gevangenen werden onthoofd, mocht tijdelijk voorzitter worden. En Israël wordt als enige land iedere vergadering opnieuw besproken.

Dat de VS moeite hebben met die club valt te begrijpen. Ook omdat meerdere pogingen om de raad te hervormen zijn mislukt. Toch geeft de regering van president Trump een verkeerd signaal af door eruit te stappen.

De VS hebben de voorganger van de raad, de commissie voor de mensenrechten, zelf helpen oprichten. Hun presidentsvrouw Eleanor Roosevelt stond na de Tweede Wereldoorlog aan de basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Organisaties en politici uit de VS waren aanjagers van de verspreiding van democratie en vrijheid van meningsuiting wereldwijd, zelfs al ging de Amerikaanse regering geregeld zelf fors over de schreef in eigen land of in de internationale arena.

Het land dat ooit de standaard zette, trekt zich nu terug uit de dialoog. Een gemankeerde dialoog, zeker, maar ook niet een waar de VS een nieuwe dialoog tegenover zetten. Sterker nog, in eigen land en in de omgang met bijvoorbeeld Noord-Korea lijken mensenrechten minder prioriteit te hebben. De stap past eerder in een patroon van onttrekking aan internationaal overleg in brede zin, binnen en buiten VN-verband. Ook rond handel, klimaat, de kwestie rond Jeruzalem en de Irandeal, kiezen de VS een isolationistische weg, los van traditionele partners als West-Europa of Canada.

De regering van Trump beschuldigde Human Rights Watch ervan dat ze mede schuld heeft aan de terugtrekking van de VS uit de mensenrechtenraad, omdat de organisatie zich verzette tegen de wijze waarop de VS de raad wilde hervormen. Daarmee zou HRW samenspannen met China en Rusland, tegen de VS. Dat geeft het niveau aan van wij-zijdenken dat de Amerikaanse regering domineert. Dergelijk denken heeft de naleving van mensenrechten nog nooit bevorderd.

De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: VS verlaten 'hypocriete' Mensenrechtenraad VN

De VS stappen uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley maakte dat dinsdag bekend. Ze noemde de raad 'een hypocriete en egoïstische organisatie die spot met de mensenrechten'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden