null Beeld
Beeld

CommentaarWelvaart en onderdrukking

De Volksrepubliek China bestaat 70 jaar: een jubileum met een rouwrand

Redactie Trouw

Het is bitter te moeten constateren dat in de week dat de Volksrepubliek China zijn zeventigjarige bestaan viert als inmiddels relatief welvarende natie, deze krant schreef over de activist Wang Meiyu die door geweld om het leven kwam in een detentiecentrum. Deze in het Westen onbekende activist, afkomstig uit een stadje in het grote China, kwam in verzet tegen de sloop van zijn huis en werd uiteindelijk opgepakt door de lokale autoriteiten en opgesloten.

Het regime onder leiding van de machtige president Xi Jinping is meedogenloos voor mensen die de moed hebben kritische vragen te stellen of in actie te komen tegen de belangen van de staat dan wel de partij. Dit geldt voor de Oeigoeren in het westen, Tibetanen en individuele burgers. De partij reageert snoeihard op iedereen die zijn vinger op durft te steken.

Deze partij die ideologisch de communistische beginselen nog steeds uitdraagt, had vanaf het begin één grote missie. De macht behouden én tegelijkertijd de bevolking uit de misère en armoede te helpen. Daarbij is onvoorstelbaar veel leed aangericht, met tientallen miljoenen doden tot gevolg door honger, uitbuiting en opsluiting. Pas toen onder leiding van Deng Xiaoping in de jaren zeventig en tachtig de Culturele Revolutie werd losgelaten en de moderne markteconomie zijn intrede deed, keerde het tij.

Het de kop indrukken van oppositie is de enige manier voor Xi en zijn partij om de macht te behouden

Het socialisme ‘met Chinese karakteristieken’, zoals de partij dat zelf noemt, heeft het land onmiskenbaar vooruit geholpen. Meer dan de helft van de bevolking, 850 miljoen mensen, leeft niet meer in armoede. Dat is voorwaar een prestatie. In 2050 moet China een moderne en welvarende natie zijn, kondigde president Xi twee jaar geleden aan.

Economische groei en welvaart voor iedereen, naast het de kop indrukken van oppositie, is ook de enige manier voor Xi en zijn partij om de macht te behouden. Dat blijkt ook uit de manier waarop wordt omgegaan met de protesten in Hongkong. De toegenomen welvaart heeft gezorgd voor stabiliteit, werkgelegenheid en veiligheid, maar zeker niet voor meer vrijheid. De meeste Chinezen zullen dat accepteren, zolang het goed gaat.

Westerse landen zullen de komende decennia merken dat China zich als economische en militaire supermacht zal manifesteren. De handelsoorlog met de VS, de ruzie over 5G en het uitrollen van de zijderoute over Azië en Europa zijn daar voorbeelden van. Zo zal China niet accepteren dat buitenlandse machten zich bemoeien met interne Chinese verhoudingen zoals mensenrechten, milieu of binnenlandse economie. Landen die China wijzen op machtsmisbruik, corruptie en schending van de mensenrechten zullen van een koude kermis thuiskomen. Een jubileum met een dikke zwarte rouwrand.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:
Peking showt drones en raketten voor de zeventigste verjaardag van de volksrepubliek

China liet indrukwekkend wapentuig zien tijdens de parade voor de zeventigste verjaardag van de volksrepubliek. President Xi zet de militaire opbouw gestaag voort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden