CommentaarVrouwenvoetbal

De voetbalvrouwen hebben nu al gewonnen

Wordt een Nederlands voetbalelftal voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen of sluiten de vrouwen aan bij de traditie van hun mannelijke collega’s die het dubieuze mondiale record bezitten van drie keer de finale bereiken en nul keer winnen? Dat is de grote vraag voor de miljoenen burgers die morgenmiddag de televisie aanzetten voor de finale tegen de Verenigde Staten.

Dit is pas het achtste WK en de tweede deelname van Nederland en daarom zou ook de vraag kunnen worden gesteld hoe het relatief nieuwe vrouwenvoetbal zich verhoudt tot de sport bij de mannen. Je zou kunnen stellen dat die nog een hoop kunnen leren van de vrouwen. Bijvoorbeeld de zeldzaamheid van de ‘schwalbe’, het theatraal ter aarde storten dat mannenwedstrijden steeds vaker ontsiert. Bij hun verrassende gang naar de finale worden de Oranjevrouwen bovendien steevast geroemd om hun collectief. In het mannenvoetbal is nogal eens gesignaleerd dat er ‘elf bv’tjes op het veld staan’.

De kunst van het winnen

De vergelijking kan ook uitmonden in de conclusie dat de Oranjevrouwen een stuk minder concurrentie ondervinden dan de mannen. In hun eigen spel zijn er bovendien nog steeds onvolkomenheden aan te wijzen die bij de mannen een grotere uitzondering zijn. Het enthousiasme dat ‘de vrouwen beter zijn dan de mannen’ kan ook worden getemperd door vaststellingen dat de loting voor Nederland gunstig uitpakte, dat een tegenstander als Japan veelvuldig het houtwerk raakte en dat het vertoonde spel van Miedema en teamgenoten minder goed is dan verwacht. Dat laatste argument kan dan weer worden omgedraaid tot de conclusie dat de Nederlandse vrouwen, anders dan hun mannelijke landgenoten die het veelal willen hebben van mooi spel, de kunst verstaan van winnen zonder groots te spelen.

Dit gegoochel met argumenten waarbij de balans steeds anders uitvalt, illustreert eigenlijk de grote les van dit WK. Het wordt hoog tijd te stoppen met de vergelijking tussen beide voetballende seksen. De voetbalvrouwen hebben een nu al uitzonderlijke prestatie neergezet. Anders dan hun winst bij het EK twee jaar terug in eigen land, vaak als ‘een groot feest’ gebracht, moesten ze stevige kritiek incasseren. Niet in de laatste plaats van nieuw aangetreden vrouwelijke televisie-analisten als oud-speelsters Daphne Koster en Mandy van den Berg. Het vrouwenvoetbal heeft zich in Nederland, in navolging van finaletegenstander VS, razendsnel ontwikkeld tot een bijna volwassen sport – het clubvoetbal moet nog volgen. De nationale hoop is uiteraard dat de grote favoriet morgen wordt verslagen. Ook als dat niet gebeurt heeft dit toernooi Nederland winst bezorgd.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden