null

OpinieEnergietransitie

De vliegschaamte is alweer voorbij, terwijl de burger cruciaal is in de CO2-reductie

De vliegschaamte is alweer voorbij, hoe zorgen we dat elke Nederlander meedoet aan CO2-reductie? Want dat is absoluut noodzakelijk, stellen Peter Siebe, spreker bij de Groene Kerken en Hans van Dijk, bestuurslid Grootouders voor het Klimaat.

Peter Siebe en Hans van Dijk

We hebben nog tot 2025 om de toenemende uitstoot van broeikasgassen om te buigen naar een daling, constateert het laatste IPCC-rapport (Trouw, 5 april). De uitstoot moet in 2030 gehalveerd worden en in 2050 nul zijn. Voor bedrijfstakken en maatschappelijke sectoren geldt inmiddels een Klimaatakkoord met afspraken over CO2-reductie.

Intussen verwacht de gemiddelde Nederlander dat de overheid en bedrijven het klimaatprobleem oplossen. De vliegschaamte is alweer voorbij. De burger is dus een problematische schakel in het geheel en geen deel van de oplossing.

Tweesporenaanpak

Naast overheden en bedrijven moet iederéén meedoen – ook de burger. Daarvoor is een tweesporenaanpak nodig, top-down en bottom-up. Top-down moet nu snel geregeld worden dat banken verplicht zijn een ‘klimaathypotheek’ aan te bieden, en dat verhuurders hun huurhuizen energiezuiniger te maken. Ook moeten er klimaatcoaches komen die mensen adviseren over CO2-reductie.

Bottom-up moet iedere burger zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor het bereiken van de noodzakelijke reductie. Ook alle huishoudens moeten in 2030 een halvering bereiken en in 2050 netto nul CO2-uitstoot.

Zo’n CO2-reductieplan-per-huishouden begint met een nulmeting: de huidige CO2-uitstoot per jaar aan de hand van energieverbruik en de mobiliteit in kilometers gemotoriseerd vervoer.

De vervolgstap is het reductiedoel bepalen en vaststellen of dit bereikt is, of (nog) niet. Geen klimaatpolitie alsjeblieft, wel klimaatcoaches die thuis komen adviseren, narekenen en stimuleren. Schaf bijvoorbeeld die warmtepomp aan. Ga met de trein naar Londen (CO2-uitstoot: 6 kilo) in plaats van het met vliegtuig (CO2-uitstoot: 50 kilo). Ga autodelen.

Natuurmonumenten, Milieudefensie en Greenpeace, jullie hebben een achterban van 1,3 miljoen mensen. Als jullie de voortrekkersrol op je nemen, is er kans dat iedereen in beweging komt. Roep jullie achterban op om vrijwillig – maar niet vrijblijvend – mee te werken aan een CO2-reductieplan voor ieder huishouden. Zeg niet alleen wat anderen moeten doen, maar kom ook zelf in beweging. Mogen we op jullie rekenen?

Lees ook:

Terwijl het alarm over klimaat steeds luider klinkt, neemt de Nederlandse vliegschaamte af

Een duurder vliegticket: prima. Maar de gemiddelde Nederlander voelt zich niet schuldig om een reisje of een lapje vlees. Zorgen over klimaat zijn er, het zijn de overheid en bedrijven die de kar moeten trekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden