opinie

De vierdaagse schoolweek: iedereen blij

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Heerlijk zo'n dagje vrij, uh... stakingsdag. Die vijfde oktober jl. Kunnen ze dat niet elke week doen? Bijvoorbeeld op woensdag? Dit zou zoveel opleveren, betoogt Ria Baars, jongerencoach en moeder van een schoolgaand kind.

Ria Baars

Allereerst voor de kinderen. Tel het aantal wallen onder hun ogen: ze hebben het veel te druk. De burn-outs komen steeds jonger. We vragen te veel van hen. Ze moeten al zo jong 'in het stramien'.

Waar blijven de tijd en de ruimte om zichzelf te kunnen ontdekken: wat vind ik leuk, wat wil ik? Nu komen we daar meestal pas achter als we op volwassen leeftijd een burn-out krijgen. Zou het niet fijn zijn dat als kind al te leren?

Wallen

Tel daarna de wallen onder de ogen bij de leraren. Ook zij hebben behoefte aan meer rust. Op de wekelijkse stakingsdag, laten we het 'lesvrije dag' noemen, kunnen zij zichzelf ontwikkelen. Een bijscholing volgen, elkaar coachen, kinderen bespreken die extra hulp nodig hebben. Kortom, even stilstaan bij zichzelf en de kinderen.

Voor de maatschappij levert het ook veel op. Ik ga ervan uit dat dit idee ertoe leidt dat het ziekteverzuim daalt bij zowel de leraren als de kinderen. Dit kan eenvoudig worden onderzocht door een paar jaar bij een aantal scholen de vierdaagse schoolweek in te voeren. Kijken wat het oplevert; zowel qua kosten als welzijn.

Ja, ik ken de bezwaren tegen dit idee: 'ja maar, de leerplichtwet' en 'ja maar, hoe zit dat met opvang?' Dit zijn allemaal non-bezwaren als je kijkt naar wat het kan opleveren. Wie kan er nu tégen meer rust zijn in deze hectische tijd? Dus wees eerlijk tegen jezelf, de leerkrachten en de kinderen en geef dit idee een kans.

Oproep aan Pechtold

Op de lesvrije woensdag kunnen kinderen doen waar hun hart ligt: bewegen, creëren, spelen. Mijn dochter leert juist heel veel buiten school: Engels en ontwerpen door creatieve computerspellen, en omgaan met dieren door paardrijles. Als kinderen die dag hun eigen interesses mogen volgen, leren ze daar óók van.

En tenslotte: beste meneer Pechtold, u als leider van de onderwijspartij en pijler onder het nieuwe kabinet, wat vindt u hiervan? In februari heb ik u hierover al gemaild. Sindsdien is de noodzaak hiervoor alleen maar toegenomen.

Ik wil u verzoeken het idee van een vierdaagse schoolweek serieus te bekijken. Als u of iemand anders een beter idee heeft, dat de maatschappij nog meer oplevert, dan hoor ik het graag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden