Het antwoord vanMonic Slingerland

De verhoging die door Rutte is toegezegd? Dat geld is volgens de lezers allang op

Die paar tientjes per maand meer, maken die echt het verschil, vroeg chef opinie Monic Slingerland onlangs. Een paar tientjes per maand meer inkomen zou veel lezers echt wel blij maken. Maar aan velen gaat deze verhoging voorbij.

Weer maar een paar euro

Ik zou zo graag willen dat ik eindelijk ‘een paar tientjes’ extra kreeg. Maar aangezien ik een minimuminkomen heb zal het weer niet meer zijn dan een paar euro. Zoals al jaren. De bedragen die echt een verschil maken, gaan naar de mensen die het helemaal niet nodig hebben. Waarom gunt men de mensen aan de onderkant niks?Nicole Helwes, Rotterdam

Zoethoudertje

De verhoging die door Rutte vijf jaar geleden is toegezegd is reeds met ham en gram opgegeten door de verhoging van het btw-tarief en de inflatie. De toezegging van die paar tientjes is een zoethoudertje voor de mensen die modaal of minder hebben te besteden. De vakbonden hebben hun maatschappelijke zeggenschap verloren. Helaas, want een grote staking is zeker nu op zijn plaats om dit zoethoudertje met terugwerkende kracht te verzilveren. Als het ons ernst is om loyaliteit te betonen aan elkaar en een poging te doen om de inkomenskloof te dichten, moet er meer komen dan een achtergesteld tientje. Persoonlijk zie ik het netto pensioeninkomen alleen maar dalen. We gaan echter niet klagen, maar wel creatief opletten met energie- en afvalstoffenkosten.
G. van Berkum, Oosterwolde

Veel meer dan 1000 van Rutte

Bent u de 2,3 miljard euro lastenverlichting van 2016 vergeten toen de maximale arbeidskorting werd verhoogd met 883 euro per persoon? In totaal was de verhoging 1500 euro onder Rutte-II. Dit jaar betaalt een werkende (maximaal) 3819 euro minder aan belasting dan een niet-werkende. Andersom kan men zeggen dat een niet-werkende 3819 euro meer aan belasting betaalt. Dat is 318 euro netto per maand verschil. Andere koek dan uw tientjes. En dat is ook het bedrag dat iemand extra mist als die met pensioen gaat of in de WW raakt en toch al teruggaat naar 70 procent bruto. U gaat luchtig om met Rutte’s (on)waarheid en fiscale discriminatie.
Peter Nieuwhof, Groningen

Heerlijk, schoenen gekocht

Na veertig jaar werken vond ik het vorig jaar mooi geweest. Tijd voor hobby’s. Omdat ik als werkende moeder altijd drie tot vier dagen werkte, is het pensioen niet riant. Toch was ik blij met twintig euro erbij in januari. Het zit na zo lang werken in je systeem: kijken of er iets bij is gekomen en zo ja, hoeveel. Ik denk dat ik er iedere maand iets leuks mee ga doen. Deze maand al een paar schoenen gekocht. Helaas wel al een half jaar vooruit genoten van die verhoging.
M. Carels, Amstelveen

Franje is er af

Mijn pensioenfonds indexeert niet en kort niet. Voor dat laatste zorgt de overheid wel. Sinds 2015 is mijn pensioen met 23 euro netto per maand gedaald. Prima dat werkenden er een paar tientjes bij krijgen. Dat is ze gegund. En, ik heb niets te klagen. Wij kunnen nog rondkomen. De franje is er wel af...
Wim Schotanus, Zwolle

Voor AOW’er gaat het niet op

Ik zou heel blij zijn met een paar tientjes per maand, want dat dekt namelijk bijna de kosten voor het abonnement op Trouw! Helaas gaat het voor iemand die alleen AOW heeft niet op.
Herman Nak, Dordrecht

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden