CommentaarStikstof

De uitstootcijfers in twijfel trekken is niet de oplossing

De uitstoot van stikstof is een ingewikkeld en in de samenleving, zoals we die kennen, diep ingrijpend probleem. Daarvoor een goede oplossing vinden zal politiek Den Haag nog wel een tijd bezighouden. De uitstootcijfers in twijfel trekken en zo de ernst van het probleem ter discussie stellen helpt hierbij bepaald niet.

Toch is dat precies wat het CDA , de SGP en, in mindere mate, een aantal andere fracties in de Tweede Kamer doen. De partijen voeden met hun woensdag geopenbaarde twijfel de woede van veel boeren. Eén van hun actiecomités kondigde woensdag al aan volgende week , alvorens te proberen het Binnenhof in Den Haag te proberen te bezetten, bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) langs te willen gaan om verantwoording te eisen voor de door het instituut geleverde uitstootcijfers van verschillende economische sectoren.

Uiteraard moeten de cijfers, waarop zeer ingrijpend beleid gebaseerd wordt, betrouwbaar zijn. De actie van de Kamerleden heeft echter veel weg van de gelegenheid die de dief maakt. De gevolgen van te veel stikstof in de buurt van natuurgebieden zijn zeker voor de agrarische sector dermate groot dat de vraag terecht is of de sector dat wel kan dragen. Een zeer terechte vraag die je echter niet wegmoffelt door dan maar het waarheidsgehalte van de cijfers te ondergraven.

Minister Carola Schouten van landbouw wees er woensdag terecht op dat de uitstootcijfers van het RIVM de enige zijn die we in dit land hebben. De politiek wordt vaak verweten zich te veel in het beleid te laten leiden voor cijferfetisjisme: het Centraal Planbureau bijvoorbeeld zou met de prognoses over de ontwikkeling van de economie te veel invloed hebben op het beleid.

Bij de cijfers van het RIVM over de uitstoot van stikstof is echter iets anders aan de hand. Het RIVM voorspelt niet dat natuurgebieden wellicht aangetast zouden kunnen worden door stikstof, het instituut stelt vans dat dat gebeurt. In het hier en nu.

De overheid heeft te lang geprobeerd met trucs de pijnlijke keuzes die daarop worden gevraagd uit de weg te gaan. De rechter dwingt de politiek nu en dan gaat het niet aan om dan als laatste redmiddel en te elfder ure doodleuk te beweren dat de cijfers wel niet zullen deugen.

De politiek in de volle breedte draagt de dure verantwoordelijkheid die gevolgen voor boeren en voor hun bedrijven draaglijk te maken. Dat is de manier om de huidige, zeer begrijpelijke onrust tegemoet te treden. De integriteit en de kwaliteit van medewerkers van een neutraal onderzoeksinstituut in twijfel trekken is zeker niet de juiste weg.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden