Column

De uitschakeling van Oranje? Een gebrek aan kwaliteit. Punt.

Nóg hoor je dat we beter zijn dan Zweden, dat we betere voetballers hebben dan ook menig ander land.Beeld Maartje Geels

Het afgekeurde doelpunt tegen Zweden, in de eerste kwalificatiewedstrijd, de fout van de Franse keeper in het voordeel van Zweden, en had die van ons het beslissende Franse schot in Amsterdam niet kunnen stoppen? Die 8-0 zege van Zweden op Luxemburg, was dat normaal? Natuurlijk lag het aan een gebrek aan kwaliteit, maar het zat ons ook niet mee.

Het was de teneur in menige analyse van de noodlottige kwalificatiereeks voor het WK 2018. We zijn niet achterlijk, we weten dat we niet zo goed zijn en we erkennen dat ruiterlijk (althans, dat denken we zo te doen), maar zeg nou zelf: we hadden ook iets om tegenop te boksen, die keepers, dat doelpunt, die absurde 8-0.

Geef een kind een standje en laat, hoe licht ook, merken dat je vindt dat het er ook niet alles aan kan doen. Weg effect van het standje, de eerste kier naar excuses is het kind al geboden - en elke trainer kan je vertellen dat voetballers net kinderen zijn.

We moeten ervan af. Het was een gebrek aan kwaliteit. Punt.

Maar dat is moeilijk, in Nederland. Nóg hoor je dat we beter zijn dan Zweden, dat we betere voetballers hebben dan ook menig ander land. Je proefde dat, hoe vreemd, niet werd ingezien dat de wedstrijd van dinsdag geen graadmeter kon zijn, met een tegenstander die met 6-0 mocht verliezen en daarnaar voetbalde.

Kijk maar eens terug: de nummers 7 en 13, Larsson en Johansson heten ze, zijn zeker zo goed als Wijnaldum en Vilhena. Nummer 10 Forsberg is beter dan al onze middenvelders - daar hoef je niets voor terug te kijken.

Die hebben wij niet, zei Youri Mulder in ‘Rondo’. Hij noemde ook drie IJslanders: Bjarnason, Sigurdsson en Bödvarsson. Hebben wij ook allemaal niet, zei hij. De lastige waarheid, al zichtbaar toen ze ons in de kwalificatiereeks voor het EK 2016 hun hielen lieten zien, sloeg dood op tafel. De NOS stelde een lijst samen van de ‘20 grootste Nederlandse talenten’. Er is voldoende reden tot optimisme, stond erbij.

Tunnelblik

Nu er mensen nodig zijn om ons uit de woestijn naar in elk geval de bewoonde voetbalwereld te leiden, valt toch ook nog steeds de naam van Louis van Gaal. Hij wil niet, om begrijpelijke redenen, en hij verdient het op zijn lauweren te rusten. Maar we mogen niet vergeten dat Van Gaal, die nog zo lang zei dat we vooral tactisch zo goed waren, óók de geestelijke vader is van het hardnekkige Nederlandse voetbaldenken. Wie hem noemt, tekent de wanhoop en de tunnelblik.

Al wie als hij denkt, Frank de Boer in de eerste plaats, zal niet doen wat nu nodig is: die gedachten, waanbeelden inmiddels, verdrijven, het hoofd schoonmaken, echt schoon. Dat zouden wellicht nu ook Ronald Koeman en Phillip Cocu niet ten volle doen en daarbij zou voor hen het afbreukrisico groot zijn, met een voorlopig grijze ploeg, even grijs als bij hun clubs waar ze het hoofd boven water moeten zien te houden.

Ik zou zeggen: de Duitser Jürgen Klinsmann bondscoach, Fred Rutten technisch directeur. Klinsmann, een innoverende motivatiecoach, en Rutten, een gestructureerd denkende vakman en geestverwant voor de achtergrond, die al langer zegt dat we harder moeten werken, meer van onszelf moeten vragen.

Eerste vereiste: het besef, de consensus, dat we echt een nieuwe weg moeten inslaan, ver van alles waarmee we onszelf voor de gek hielden en houden. Ik heb er voorlopig een hard hoofd in, maar zonder hoop is alles verloren.

In de sfeer van het kind en het standje stel ik strafregels voor. Een gebrek aan kwaliteit. Punt. Dat duizend keer opschrijven, verder niets toelaten, en dan als de wiedeweerga aan de slag.

Lees ookOranje was jaloers op tegenstander Zweden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden