Opinie

De uitkomst van het debat over dividendbelasting wordt vooraf bepaald in het Torentje

Het Torentje bij de Hofvijver bij het gebouw van de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Het Torentje bij de Hofvijver bij het gebouw van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Los van argumenten pro en contra over de kwestie van het afschaffen van de dividendbelasting, speelt bij deze kwestie nog een ander punt, schrijft lezer C. de Hart. Dat is het punt van de machtsverdeling in onze representatieve parlementaire democratie: het dualisme.

C. de Hart

Via een terugblik werden we in de journaaluitzending van vorige week donderdagavond herinnerd aan een uitspraak, eerder die week, van premier Rutte. Hij deelde in 's lands vergaderzaal aan de afgevaardigden mee dat het afzien van het schrappen van de dividendbelasting voor de multinationals onder dit kabinet niet zou gebeuren.

Let wel, hij zei dit op een moment dat het debat in het parlement nog niet was gevoerd.

Daarmee trad hij in de voetsporen van Pieter van Geel, van 2007 tot 2010 fractievoorzitter van het CDA, die destijds na overleg in het Torentje aan de oppositie meedeelde dat ze konden praten wat ze wilden, de begroting zou ongewijzigd worden vastgesteld.

Tocqueville

In beide gevallen zien we hier de tirannie van de meerderheid, die openlijk verklaart lak te hebben aan de oppositie. In beide gevallen - er zijn meer voorbeelden - verhieven zij onbeschaamd de parlementaire democratie tot een fictie.

De uitkomst van het debat wordt vooraf bepaald in het Torentje, zo kunnen we concluderen. Rutte heeft voor de dividendbelasting die uitkomst al bepaald en uitgesproken. Dat kan worden afgedaan met een 'het is nu eenmaal zo'.

We moeten ons dan wel realiseren dat daarmee stappen worden gezet op weg naar een mild despotisme waarover De Tocqueville schreef in 1830 en Claude Lefort in 1960. Dat leidt onontkoombaar tot verzet en normverval, waarbij verkeerde - niet democratisch gezinde - krachten hun kans krijgen.

Macht corrumpeert

Dat is een van de paradoxen van ons stelsel. De bedreiging van de democratie schuilt niet in mensen die het stelsel bedreigen, maar in diegenen die binnen dat stelsel functioneren en het stelsel niet begrijpen en/of niet respecteren.

Macht corrumpeert nu eenmaal, zei Lubbers ooit. De deur van de Trêveszaal staat voor deze casus even niet op een kier. Ongewild wordt het volk - de gewone mensen - aangemoedigd te gaan marcheren, zoals De Tocqueville voorzag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden