null

OpinieDemocratie

De Tweede Kamer is vergeten dat het gaat om de inhoud en niet om politieke spelletjes

Beeld

Een aanfluiting was het, het debat over corona en een beter salaris voor zorgmedewerkers. Het staat niet op zich, constateert wethouder in Enkhuizen en politicoloog Esther Heutink-Wenderich.

Afgelopen week las ik over het tumult in de Tweede Kamer over betere beloning voor zorgmedewerkers. De op het einde aangevraagde hoofdelijke stemming kon niet worden uitgevoerd omdat er onvoldoende leden aanwezig waren nadat een deel van de coalitie bewust was vertrokken.

Ik heb hier met afkeer naar gekeken. Waarom was dat: omdat ik de mensen in de zorg een goed salaris gun? Omdat ik het ondemocratisch vind om weg te lopen bij een debat? Of omdat het geharrewar zo breed werd uitgemeten in de media?

Die zaken spelen natuurlijk allemaal mee. Maar waar ik me vooral enorm aan heb geërgerd, is het politieke spel. Op de één of andere manier is het voor politici nog steeds heel belangrijk om dit spel te spelen, belangrijker dan al het andere. En dan bedoel ik het spel tussen coalitie en oppositie. Ik snap heel goed hoe dat werkt en dat het voor de voortgang van dit kabinet noodzakelijk is om met een kleine meerderheid dit spel goed te spelen. Op die manier kan de coalitie immers blijven regeren.

Ontluisterend

Overigens is dit politieke spel net zo belangrijk voor de oppositie omdat er natuurlijk niets fijner is om het spel eens te winnen. Op die manier krijgen leden van de oppositie eindelijk een podium waar ze ach en wee kunnen roepen en zo hun persmomentjes kunnen pakken. Het biedt echter alles bij elkaar een ontluisterend beeld van een Tweede Kamer die het spel, het winnen of verliezen ervan, het allerbelangrijkste vindt.

Maar weet u, de inwoners van Nederland geven geen bal om dit spel. Die denken alleen maar: ga met elkaar eens het goede doen voor ons land en steek daar al je energie in. Kijk naar buiten en focus op oplossingen voor de problemen die we in Nederland en wereldwijd hebben. Denk daarbij aan de coronacrisis, de economische recessie en ontslagen. Maar ook juist aan het gebrek aan democratische legitimatie dat inwoners voelen als ze naar de huidige politiek kijken.

Voorbeeld

Dan kun je als parlementariër heel hard roepen hoe ondemocratisch een proces is verlopen of dat partijen en een Kamervoorzitter zich de afgelopen week niet aan afspraken hebben gehouden. Maar dan ga je voorbij aan waar het daadwerkelijk over gaat en ook in de politiek over zou moeten gaan: de inhoud. Ik zou parlementariërs in Den Haag willen uitnodigen om eens te kijken hoe er binnen een groeiend aantal gemeenten in Nederland lokale antwoorden worden gevonden om dit spel minder belangrijk te laten worden.

Het is een verademing als niet het machtsspel voorop staat, maar de inhoud. Als het er niet om gaat bij wie je hoort; coalitie of oppositie, maar wat je inhoudelijk bij te dragen hebt, wat je vindt. Als er binnen een gemeente een raadsbreed akkoord ligt waarin àlle partijen met elkaar afspreken wat belangrijk is om te realiseren voor hun stad of dorp en hier samen de schouders onder zetten.

Verkeerde kop in de krant

Ik gun het onze parlementariërs om los te komen van de waan van de dag, los van angst voor een verkeerde kop in de krant (daarom hield de voltallige coalitie zich de afgelopen week stil) om transparant en open te kunnen laten zien waaraan gewerkt wordt.

Hoe mooi zou het zijn als álle parlementariërs een stimulerende bijdrage gaan leveren aan het goed en gedegen besturen van ons land om daarmee onze inwoners te dienen. Dan wordt het spel een stuk minder belangrijk, de frustratie van onze inwoners minder groot en de regering beter. Daar heb je lef en de wil om samen te werken voor nodig. Ieder in zijn eigen rol, regering die regeert en een parlement dat controleert en kaders stelt. Op een constructieve manier, gericht op de inhoud en inwoners, de kerntaak van volksvertegenwoordigers.

Lees ook:

‘Coalitie laat zich wegzetten als weglopers’

Vakkundig uitgelokt door Geert Wilders, verliest het parlement zich in politiek van onderlinge valstrikken. Dat schrijft columnist Stevo Akkerman.

De Haagse eensgezindheid keert voorlopig niet meer terug

Rutte III heeft een zware week achter de rug met een ingetrokken quarantaineplan en ophef over weglopende Kamerleden. Van rustiger tijden zal voorlopig geen sprake zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden