commentaar

De tropenarts moet blijven

Malariamug in actie. Beeld ap

De teller van het CBS staat op 96,711 miljard euro. Zoveel werd in 2016 in ons land uitgegeven aan medische zorg. Veel geld natuurlijk, maar daar staat veel tegenover. 

De Nederlandse gezondheidszorg figureert vrijwel altijd hoog in de internationale vergelijkingen. De kwaliteit is op orde en met de betaalbaarheid en toegankelijkheid zit het in de regel ook wel snor.

Maar wereldwijd is dat eerder uitzondering dan regel. Zorg is een universeel mensenrecht, maar er zijn landen en regio’s waar je bitter weinig opschiet met zo’n recht. Daar moet je vooral niet ziek of hulpbehoevend worden, zo deplorabel zijn de kwaliteit en bereikbaarheid van medische voorzieningen. Bijvoorbeeld omdat er, bij gebrek aan geld, te weinig artsen zijn. Decennialang waren het vooral westerse artsen die dan als tropenarts bijsprongen – vooral in voormalige koloniën. Hun opleiding kregen ze tussen de bedrijven door.

Om de kwaliteit van de tropenarts te verbeteren hebben artsen en ziekenhuizen de laatste jaren nauw samengewerkt. Sinds 2012 heeft de veldopleiding tot tropenarts dus plaats gemaakt voor een heus medisch specialisme: ‘arts internationale gezondheidszorg’. Een door artsenfederatie KNMG officieel erkend specialisme, zoals ook gynaecologie en chirurgie dat zijn.

Bezuinigingen

Gezien de geringe bijdrage van deze tropenarts-nieuwe-stijl aan de Nederlandse gezondheidszorg, besloot het vorige kabinet financiering van die opleidingsplaatsen te staken. Ziekenhuizen moeten dat uit eigen zak betalen, vond toenmalig minister Edith Schippers. Met als gevolg dat steeds meer ziekenhuizen afhaken.

Veel heeft Schippers zo niet bezuinigd. In de ziekenhuiswereld gaat jaarlijks ruim 27 miljard euro om, de opleiding van jaarlijks dertig tropenartsen-nieuwe-stijl kost 6 miljoen. In verhouding tot de 96 miljard euro voor zorg in totaal is dat weinig. Terwijl in arme landen de betekenis van goed opgeleide artsen enorm kan zijn.

De bezuiniging is ook kortzichtig. Terecht wijzen artsen op het drukke internationale goederen- en personenverkeer, de open grenzen en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Nederland is geen eiland en tropische ziekten houden zich niet aan grenzen. In Italië zijn al gevallen van knokkelkoorts bekend, waarschijnlijk veroorzaakt door besmette tijgermuggen – een invasieve exoot die ook steeds vaker in Nederland wordt gesignaleerd. Ook hier kan malaria toeslaan.

Met het verdwijnen van de opleiding arts internationale gezondheidszorg verdwijnt dus ook kennis over ziekten die nu nog als tropisch gelden maar dat in de toekomst mogelijk helemaal niet zijn. Zo bezien draagt de 6 miljoen euro wél bij aan de gezondheidszorg hier. Ook dat is voldoende reden om die bezuiniging terug te draaien. 

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees meer commentaren in ons dossier.

Afgelopen week schreef verslaggever Marvo Visser over de bezuinigingen op tropenartsen: De tropenarts dreigt te verdwijnen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden