null Beeld
Beeld

CommentaarPrinsjesdag

De Troonrede blonk uit in waarschuwingen

Prinsjesdag 2020 kan in alle opzichten de geschiedenis in als een van de meest uitzonderlijke. De aanwezigheid van een corona-pandemie was deze dag allesoverheersend. Er was geen spoor van oranje feestvreugde in Den Haag. Voor het eerst kwam de Koning volledig afgeschermd voor het grote publiek in een auto in plaats van een koets. En hij reed niet naar de Ridderzaal, maar naar de Grote Kerk waar hij de Troonrede voor een kleine groep genodigden mocht uitspreken.

Hoe sober Prinsjesdag dit jaar ook verliep, het valt te prijzen dat het parlement alles in het werk heeft gesteld om toch een officiële start van het vergaderjaar van de Staten-Generaal te realiseren. De tradities van een parlementaire democratie moeten we blijven koesteren. De Troonrede viel dit jaar ook om een andere reden op. Koning Willem-Alexander kreeg veel ruimte om een paar van zijn persoonlijke noties te beschrijven. Hij repte met geen woord over koopkracht of puntenwolkjes. Ook hoefde de koning maar een beperkte opsomming te geven van de maatregelen van de diverse ministeries. En de tekst van de Troonrede, die officieel door de premier wordt opgesteld, was best helder.

Briefwisseling

De koning begon met een herinnering aan de laatste 4 mei. Hij zal de volstrekt lege Dam in Amsterdam tijdens de Nationale Dodenherdenking 2020 nooit meer vergeten. Ook refereerde hij aan een briefwisseling tussen een 94-jarige man die jongeren opriep nog even vol te houden, en de 18-jarige die hem per brief antwoordde dat hun toekomst nog veel onzekerder is geworden. En hij prees de Nederlanders van ‘Terschelling tot Aruba’ omdat ze verantwoordelijk, saamhorig en flexibel blijken te zijn.

Maar de Troonrede blonk ook uit in waarschuwingen. De Miljoenennota mag dan zijn gepresenteerd, de aannames zitten vol onzekerheden. Niemand weet hoe de coronapandemie zich gaat ontwikkelen. Dat leidt tot een soms tegenstrijdig beeld. De regering wil blijven investeren, omdat de 18-jarigen van nu ook een perspectief op toekomst moeten hebben. Maar tegelijk moeten we ons schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag. En Nederland heeft er veel belang bij om internationaal te blijven samenwerken, maar de multilaterale wereldorde komt steeds verder onder druk te staan.

De crisis stelt ons op de proef, maar we zijn veerkrachtig, aldus het kabinet. Met andere woorden: we moeten voorlopig met al deze onzekerheden leren leven. In ieder geval tot de verkiezingen van de Tweede Kamer. Het nieuwe kabinet dat na maart aantreedt, zal zeker moeten bezuinigen. Dat maakt de naderende verkiezingen extra interessant. De politieke partijen kunnen nu aangeven hoe ze de economie op orde willen krijgen. Daarmee valt er echt inhoudelijk wat te kiezen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden